Tillbaka
Recept

Crêpes Suzette

Vegetarisk

Crêpes Suzette

Vegetarisk
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Känner du till den flamberade franska klassikern, Crêpes Suzette? Prova laga dessa flamberade små dessertpannkakor med smak av apelsin.

Dryckesförslag

Apelsinsmaken i den här klassiska desserten gör sig bra tillsammans med en annan klassiker bland franska dessertviner, nämligen Sauternes. Samma sötma av ädelröta och mogna citrusfruktighet hittas även i sötaktiga dessertviner från Tyskland och Österrike.

Ingredienser
  • 3 ägg

  • 3 dl lättmjölk

  • 2,5 dl vetemjöl

  • 50 g smör

  • 1/2 ekologisk apelsin, det rivna skalet

  • 1/8 tsk saltsmör till stekning


Sås:

  • 2 ekologiska apelsiner

  • 1 dl socker

  • 50 g smör

  • 1/2 dl citruslikör

Tillredning
  1. Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt mjölk och vetemjöl. Smält smöret och tillsätt det i smeten. 2. Riv skalet av en halv apelsin och tillsätt skalet i degen. Smaksätt degen med salt och låt stå och dra i minst 30 minuter.

  2. Stek plättarna i smör i en flatbottnad stekpanna. Använd cirka 1/2 dl smet åt gången. Vicka på pannan så att smeten rinner ut i kanterna och crêpesen blir så tunna som möjligt. Vik de stekta plättarna i fyra delar.

  3. Gör såsen. Riv skalet av 1 apelsin och pressa saften från båda, totalt 1,5 dl.

  4. Smält sockret i en panna. Tillsätt smör, rivet apelsinskal och apelsinsaften. Låt koka ihop i 3–5 minuter eller tills såsen är simmig.

  5. Lägg plättarna i pannan. Låt dem ligga i några minuter så att såsen också rinner in i crêpesen.

  6. Ställ in spisplattan på högsta effekt. Tillsätt citruslikören och tänd omedelbart med en tändsticka. Flambera inte under spisfläkt. Använd en så lång tändsticka eller tändare som möjligt.

Receptet räcker till 12 plättar.

Recept Mika Rampa, foto Antti Vettenranta, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström