Tillbaka
Recept

Éclair-bakelser fyllda med lyxig champagnemousse

Vegetarisk

Éclair-bakelser fyllda med lyxig champagnemousse

Vegetarisk
60 min
16 personer
60 min
16 personer

Franska éclair-bakelser fyllda med mousse gjord på äkta champagne och vitchoklad. Underbart luftiga och riktigt lyxiga!

Dryckesförslag

Kombinera eclair-bakelser med en Blanc de Blancs-champagne på Chardonnay-druvor. Den krämiga drycken med rostade toner kompletterar bakelsens läckra smaker.

Ingredienser
  • 1 1/2 dl vatten

  • 100 g smör eller margarin

  • 1 1/2 dl vetemjöl

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 3 ägg


Fyllning:

  • 2 portioner champagnemousse


Glasyr:

  • 4 dl florsocker

  • 2–3 msk champagne

  • Torkade blomblad

Tillredning
  1. Förbered först fyllningen till eclair-bakelserna. Lägg fyllningen i en spritspåse med en rak och smal tyll. Koka upp vattnet och smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl och vaniljsocker. Blanda kraftigt med en träslev tills blandningen lossnar från kastrullens kanter. Lyft kastrullen från plattan och låt den svalna i några minuter.

  2. Tillsätt äggen ett i sänder och vispa blandningen slät med en elvisp innan du tillsätter nästa ägg.

  3. Lägg smeten i en spritspåse med en rund tyll. Spritsa ca 8–10 cm långa stänger av smeten i en långpanna med bakplåtspapper.

  4. Grädda i ugn på 200 grader i cirka 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen, för då kan bakelserna sjunka ihop. Låt bakelserna svalna till rumstemperatur.

  5. Fyll och dekorera bakverken först precis innan servering. Gör ett litet hål med en kniv i ändan av bakelsen och spritsa dit fyllning.

  6. Gör glasyren genom att blanda champagnen med florsockret. Bred ut glasyren på bakverken med hjälp av en sked. Garnera med torkade ätbara blommor.


Recept: Mika Rampa, foto: Johanna Myllymäki