Tillbaka
Recept

Enkel racletteplåt

Glutenfri

Enkel racletteplåt

Glutenfri
60 min
4 personer
60 min
4 personer

En enkel racletteplåt är perfekt sällskapsmat under mörka kvällar. Det bästa är att du inte behöver någon raclettepanna, de här läckerheterna görs på en vanlig ugnsplåt.

Dryckesförslag

Denna salta racletteplåt behöver sällskap av en dryck med lite balanserande sötma, som finns i ett halvtorrt portugisiskt rosévin. Vinho Verde-regionens roséviner kan också ha en uppfriskande bubblig känsla som lättar upp helheten.

Ingredienser
  • 6 (800 g) mjöliga potatisar (t.ex. Rosamunda)

  • 2 msk rapsolja

  • 1 tsk flingsalt

  • ½ tsk svartpeppar

Fyllning:

  • 250 g racletteost (12 skivor)

  • 75 g syltlök

  • 100 g minigurkor i saltlag

  • 1 spetspaprika eller vanlig paprika

  • 50 g rökt skinka

  • 50 g salami

  • bladpersilja

Tillredning
  1. Tvätta potatisarna och skär dem itu. Jämna till potatishalvornas botten så att de står stadigt. Skär korslagda snitt på potatishalvornas skäryta. Placera halvorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Gnugga in olja på potatishalvornas skäryta och krydda med salt och svartpeppar.

  2. Rosta potatisarna i en ugn på 225 grader i 35–40-minuter eller tills de är mjuka och har fått lite färg.

  3. Förbered fyllningen. Ta bort fröna från paprikan och skär den i skivor. Ställ fram övriga ingredienser. Om du vill kan du lägga fyllningen i en serveringsskål på bordet, då kan var och en välja sin egen fyllning.

  4. Ta ut plåten ur ugnen och lägg racletteost på varje potatisskiva. Ställ tillbaka plåten i ugnen i ytterligare 2–4 minuter tills osten har smält. Servera racletteplåten genast.