Tillbaka
Recept

Fruktsalladstårta

Vegetarisk

Fruktsalladstårta

Vegetarisk
30 min
8 personer
30 min
8 personer

När välbekant fruktsallad och tiramisu möts, blir det en underbar skålkaka som passar både som dessert efter en vårmiddag och på kaffebordet.

Dryckesförslag

Den blommiga, mjödaktiga och söta men ändå fräscha världen av de mousserande vinerna Moscato d'Asti är ett säkert val till fruktiga desserter.

Som ett trendigt alternativ kan du välja ett suröl smaksatt med färska bär eller frukt.

Champagnerna i kategorin friskt & fruktigt är fint resistenta mot dessertens sötma, vilket ger en lugnande  effekt till slutet av måltiden.

Ingredienser
  • 2 dl vispgrädde

  • 250 g mascarponeost

  • 1 dl florsocker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 100–150 g savoiardikex

 

Fruktsallad:

  • 1/2 ananas

  • 2 kiwifrukter

  • 1 apelsin

  • 200 g vindruvor (gröna och röda)

  • 1/2 cantaloupemelon

  • 1 burk (425/255 g) mangoskivor i sockerlag

 

Dekoration:

  • 1 carambola (stjärnfrukt)

  • 2 passionsfrukter

Tillredning
  1. Börja med fruktsalladen. Skala ananasen och ta bort den hårda mittdelen. Spara bladdelen för dekoration om du vill. Skär ananasen i små bitar. Skala kiwifrukterna och skiva dem. Skala apelsinerna med en kniv och skär i bitar. Dela melonen och skär ut bollar med ett kuljärn (du kan också skära melonen i kuber).

  2. Låt mangoskivorna rinna av och ta vara på lagen. Blanda alla frukterna i en skål.

  3. Vispa grädden till ett tjockt skum och rör mascarponen i den. Smaksätt med florsocker och vaniljsocker. Fortsätt att vispa en stund så att skummet tjocknar.

  4. Smula ett lager kex på botten av en serveringsskål. Fukta kexen med mangospad. Toppa med en tredjedel av mascarponeskummet och en tredjedel av fruktsalladen. Gör nästa lager på samma sätt.

  5. Tillsätt resten av skummet över kakan och dekorera med fruktsalladen.

  6. Skiva carambolan och dela passionsfrukten. Garnera kakan med frukt.

Recept Mika Rampa. Foto Kristiina Kurronen. Dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström