Den bästa risotton har en lös, grötaktig stuktur. Observera att risotto stelnar efter tillsatsen av ost och då den kallnar.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Gillar du svamppaj måste du prova det här: galette är en lite slarvigt ihopvikt paj fylld med trattkantareller eller andra skogssvampar. Äpplet rundar av pajens smakvärld.
Mousserande vin, gärna generös och rostad champagne. De kraftiga svamparna, den söta löken och ostens fyllighet kräver generösa och rostade smaker också i skumpaglaset.
1 liter skogssvamp (t.ex. trattkantareller)
4 stora lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
2 tsk socker
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 msk balsamvinäger
1 msk färsk, finhackad timjan
1 litet äpple
150 g riven emmentalerost (blåstämplad)
1 ägg till pensling
Deg:
2 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
3/4 tsk salt
1 dl vatten
1/2 dl olja
Börja med att göra degen. Blanda vetemjöl, rågmjöl och salt. Tillsätt vatten och olja. Blanda till en jämn deg, slå in den i plastfolie och låt ligga i kylen en stund.
Rensa svamparna och skär dem i lite mindre bitar. Stek svamparna i en torr stekpanna tills vätskan från dem har avdunstat. Lägg över svampen på ett fat.
Tillsätt svampen i pannan och krydda med salt, svartpeppar, balsamvinäger och hackad timjan. Låt fyllningen svalna en stund. Skala äpplet om du vill och ta bort kärnhuset. Skär äpplet i bitar och lägg det i fyllningen.
Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en stor rundel som får plats på en plåt.
Strö den rivna osten på bottnen och bred sedan på fyllningen. Lämna cirka 5 cm tomt längs kanterna för vikningen.
Vik kanterna över fyllningen och pensla dem med ägg. Grädda pajen i ugnen i 200 grader i cirka 30–40 minuter eller tills ytan får en vacker färg.
Tips: Det är inte så noga hur kanterna på skogssvampgaletten viks. Ju mer rustikt, desto bättre!
Recept Mika Rampa, foto Antti Vettenranta, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström