Tillbaka
Recept

Glöggspritzer – isdryck med lingonsmak

Laktosfri
Vegan

Glöggspritzer – isdryck med lingonsmak

Laktosfri
Vegan
4 personer
4 personer

Kall glöggspritzer ger jultiden spritsig variation. Laga glöggisen en dag i förväg. Spjälka isblocket och slå bitarna i glas. Garnera med kanelstänger och stjärnanis. Fyll upp med mousserande vin.

Ingredienser
  • 2 cm ingefära

  • skalet från en citron  

  • ½ dl citronsaft

  • 2 dl lingonjuice

  • 3 dl vatten

  • ½ dl farinsocker

  • 2 kanelstänger

  • 10 hela kryddnejlikor

  • 3 stjärnanisar

 

För serveringen

  • ½ flaska prosecco

  • 4 kanelstänger

  • 4 stjärnanisar

  • skalet från en citron

Tillredning
  1. Skala och skiva ingefäran. Skala citronen med en skalkniv. Slå ingredienserna i en kastrull och koka dem ca 5 minuter. Lyft bort kastrullen från spisen och låt blandningen svalna.

  2. Slå den svala drycken i en frystålig form med raka kanter (exempelvis en brödform). Ställ formen i frysen över natten.

  3. Spjälka isblocket (drycken) och slå bitarna i glas. Garnera med kanelstänger, stjärnanis och citronskalsbitar. Fyll upp med fruktigt mousserande vin, exempelvis italiensk prosecco.

Recept Mika Rampa, foto Satu Nyström

Glögg sour med körsbärstoner
Får det lov att vara en kall och frisk glögg? Drycken lämpar sig utmärkt som exempelvis fördrink på julfesten.

Kolla receptet >