Tillbaka
Recept

Rönnbärsgelé

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Rönnbärsgelé

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
60+ min
10 personer
60+ min
10 personer

Surt sa räven, men inte vi. Frisk rönnbärsgelé lämpar sig utmärkt till viltkött och med lite vanilj som fyllning i bland annat kex och småkakor. Har du provat kombinationen ost och rönnbärsgelé?

Ingredienser

Cirka 1 liter färdig gelé

  • 2 l (1 kg) rönnbär

  • 5 dl vatten

  • 1 kg syltsocker

Tillredning
  1. Rensa och skölj bären omsorgsfullt. Slå bären i kokande vatten och låt dem småkoka cirka 20 minuter tills de mjuknar och faller sönder.

  2. Sila ner saften i en kastrull, men tryck inte bären mot silen (så hålls saften klar). Slå i syltsockret och koka blandningen 10 minuter. Slå gelén i rena glasburkar och förvara dem svalt.

TIPS! Smaksätt gelén med ½ tsk vaniljsocker eller 1 tsk rosépeppar efter kokningen.

Frys ner rönnbären över natten innan du lagar gelén – nedfrysningen gör bären sötare.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen