Tillbaka
Recept

Gräddig whiskysås

Vegetarisk

Gräddig whiskysås

Vegetarisk
60+ min
12 personer
60+ min
12 personer

En gräddig whiskysås passar såväl till vilt som grisfilé. En skvätt whisky ger maten fyllighet och framhäver dess olika smaker.

Ingredienser
  • 1 schalottenlök

  • 1 msk olja

  • 2 msk whisky

  • 2 dl vispgrädde

  • 1/2 köttbuljongtärning

  • malen svartpeppar

  • salt

Tillredning
  1. Hacka löken och fräs den i olja på medelhög värme.

  2. Tillsätt whiskyn och låt den koka upp.

  3. Tillsätt grädden och en halv köttbuljongtärning.

  4. Rör om med stekspade så att buljong­tärningen löses upp i såsen.

  5. Tillsätt peppar och koka ihop såsen på låg värme.

  6. Smaka av och krydda vid behov med salt och peppar.

Recept Mika Rampa, foto Timo Pyykkö, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström