Skaffa en rejäl bit älgfilé i naturens eller affärens skafferi. Servera det läckra köttet med en elegant rödvinssås.
Se recept >
Ett ögonblick…
En gräddig whiskysås passar såväl till vilt som grisfilé. En skvätt whisky ger maten fyllighet och framhäver dess olika smaker.
1 schalottenlök
1 msk olja
2 msk whisky
2 dl vispgrädde
1/2 köttbuljongtärning
malen svartpeppar
salt
Hacka löken och fräs den i olja på medelhög värme.
Tillsätt whiskyn och låt den koka upp.
Tillsätt grädden och en halv köttbuljongtärning.
Rör om med stekspade så att buljongtärningen löses upp i såsen.
Tillsätt peppar och koka ihop såsen på låg värme.
Smaka av och krydda vid behov med salt och peppar.
Recept Mika Rampa, foto Timo Pyykkö, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström