Brun grundsås lagar du enkelt av några få ingredienser. En skvätt sherry ger såsen en riktigt god och flerdimensionell smak, men du kan också välja att skippa den helt.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Gräddsås med konjak är ett klassiskt smakpar till biff. En skvätt konjak fördjupar såsens smak.
Konjak ger maten en mörk arom med inslag av bränt socker och lakrits. I matlagning är det bäst att använda ung VS-konjak eller lite äldre VSOP-konjak med fruktiga och mineraliska smaker. Den rikliga ekigheten hos äldre XO-konjak kan bli till en obehaglig smak, särskilt när den kokas ihop.
2 msk smör
2 tsk socker
3 msk konjak
1 dl köttbuljong (eller 1 dl vatten och 1/4 köttbuljongtärning)
2 dl vispgrädde
1/4 tsk malen svartpeppar
salt
Smält smöret i en panna och tillsätt socker. Låt sockret smälta och karamelliseras.
Tillsätt konjaken och låt såsen koka upp.
Tillsätt köttbuljong och grädde. Låt såsen koka ihop i cirka 5 minuter, eller tills den är lagom tjock.
Smaksätt med svartpeppar och vid behov mer salt.
Tänk på att alkoholen i konjaken finns kvar i maten om den inte kokas efter att drycken tillagts.
Recept Mika Rampa, foto Antti Vettenranta