Tillbaka
Recept

Gräddsås med konjak

Tips: Den bästa såsen gör du med stekfettet från biffen. Använd i så fall bara hälften av smöret.

Gräddsås med konjak

20 min
4 personer
20 min
4 personer

Gräddsås med konjak är ett klassiskt smakpar till biff. En skvätt konjak fördjupar såsens smak.

Dryckesförslag

Konjak ger maten en mörk arom med inslag av bränt socker och lakrits. I matlagning är det bäst att använda ung VS-konjak eller lite äldre VSOP-­konjak med fruktiga och mineraliska smaker. Den rikliga ekigheten hos äldre XO-konjak kan bli till en obehaglig smak, särskilt när den kokas ihop.

Tips: Den bästa såsen gör du med stekfettet från biffen. Använd i så fall bara hälften av smöret.
Ingredienser
  • 2 msk smör

  • 2 tsk socker

  • 3 msk konjak

  • 1 dl köttbuljong (eller 1 dl vatten och 1/4 köttbuljongtärning)

  • 2 dl vispgrädde

  • 1/4 tsk malen svartpeppar

  • salt

Tillredning
  1. Smält smöret i en panna och tillsätt socker. Låt sockret smälta och karamelliseras.

  2. Tillsätt konjaken och låt såsen koka upp.

  3. Tillsätt köttbuljong och grädde. Låt såsen koka ihop i cirka 5 minuter, eller tills den är lagom tjock.

  4. Smaksätt med svart­peppar och vid behov mer salt.

Tänk på att alkoholen i konjaken finns kvar i maten om den inte kokas efter att drycken tillagts.

Recept Mika Rampa, foto Antti Vettenranta