Tillbaka
Recept

Grazing box som botar sötsuget

Grazing box som botar sötsuget

10 min
2 personer
10 min
2 personer
En delikatessbox fylld med ljusröda godsaker! Denna söta grazing box passar utmärkt som gåva till en kärlekskrank. Den lär stilla kärlekslängtan – åtminstone för en stund.
Dryckesförslag

Bjud gärna på ett friskt och fruktigt mousserande vin till denna låda av godsaker. Italiensk prosecco är en finländsk favorit som passar utmärkt till en söt grazing box: med sin mogna päronkaraktär och sina runda bubblor piggar proseccon upp den söta helheten.

Ingredienser
  • 100 g chokladkräm (t.ex. Nutella)

  • 250 g mörka vindruvor

  • 2 stänger mjölkchoklad (t.ex. 1 pkt Kinder Bueno)

  • 9 st små munkar (med olika glasyr)

  • 12 st makroner

  • 75 g skumgodis

  • 75 g rosa chokladlakritskulor

  • 100 g hallon

  • Ätbara blommor

  • 1 piccoloflaska mousserande vin

Dessutom:

  • 1 låda (exempelvis en bricka med kant eller en låg kartonglåda)

  • bakplåtspapper

Tillredning
  1. Klipp till bakplåtspappret så att det passar i bottnet på lådan. Ställ flaskan med mousserande vin i lådans mitt. Fäst gärna flaskan med häftmassa eller tejp så att den hålls på plats.
  2. Fyll en liten skål med chokladkräm och lägg ner skålen i lådan.
  3. Placera sedan resten av ingredienserna i lådan, börja med de största: vindruvsklasar, mjölkchokladstänger, munkar, makroner och skumgodis.
  4. Där det ännu finns utrymme fyller du slutligen upp med chokladlakritskulor, hallon och ätbara blommor.

Vad är en grazing box?

  • Grazing box är något många av oss upptäckte i den finska tv-serien Vain elämää, där den kallades “tunkutarjotin”. Det finns ännu inget enhetligt namn för denna trendiga läckerhet, delibricka kanske är den närmaste beskrivningen på svenska.

  • Idén är att samla plockmat i en delikatess­box som är enkel att ta med sig hem, på picknick eller ge i present. Vid servering kan den läggas upp vackert på en bricka eller bräda. Och vips – boxen blir en platter!

  • Det engelska ordet grazing betyder ur­sprungligen att beta, men också att småäta. Ute i världen finns redan otaliga grazing box -sajter, där det går att beställa sin egen box för att stilla sötsuget eller saltsuget.

  • Det går också utmärkt att själv komponera en delibox. Idén är att bjuda på flera olika, oemotståndliga smakkombinationer. Färdiga ingredienser finns det gott om på butiks­hyllorna.

  • Det är bara din egen kreativitet som sätter gränser för vad deliboxen kan innehålla. Låt fantasin flöda fritt och skapa en vacker helhet – en delikatessbox ska också vara ögongodis.


Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström