Grisfilé är både läcker och lättlagad. Helstekt behåller den sin saftighet. Servera gärna med morotsromesco och grillad hjärtsallat.
Se recept >
Ett ögonblick…
Sätt exotisk prägel på grisköttet med japansk ponzusås. Servera köttet med gomsmekande ananassalsa – en läcker korsning av sås och tilltugg – gjord på grillad frukt.
Varför inte servera äkta äppelcider från England eller Finland? Ciderns generösa fruktighet rimmar utmärkt med aromerna hos grisköttet, ponzun och ananasen. Halvtorr riesling från Alsace lämpar sig också utmärkt till griskött och den som föredrar rött vin kan välja mustig amerikansk zinfandel med viss sötma till det fruktiga grisköttet.
1 grisfilé/fläskfilé
2 vitlöksklyftor
svartpeppar mald i pepparkvarn
1,5 dl nypressad citronsaft
1,5 dl soja
4 msk risvinsvinäger
3 msk finfördelad gräslök
chilimajonnäs, ananassalsa och kokt ris
Strimla köttet. Skala och krossa vitlöken. Slå vitlöken och pepparn i ponzun. Låt köttet marineras i blandningen över natten.
Torka av marinaden och trä köttet på (trä)spett. Grilla köttet under vändning.
Tillred ponzu-såsen: Förena ingredienserna. Använd hälften till marinaden. Ställ resten av ponzun svalt i väntan på servering.
Servera med chilimajonnäs, ananassalsa och kokt ris.
Tips! Genom att blötlägga träspetten cirka en halv timme före grillningen undviker du att de fattar eld.
Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna