Tillbaka
Recept

Grillad grisfilé med ponzu

Glutenfri
Laktosfri

Grillad grisfilé med ponzu

Glutenfri
Laktosfri
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Sätt exotisk prägel på grisköttet med japansk ponzusås. Servera köttet med gomsmekande ananassalsa – en läcker korsning av sås och tilltugg – gjord på grillad frukt.

Dryckesförslag

Varför inte servera äkta äppelcider från England eller Finland? Ciderns generösa fruktighet rimmar utmärkt med aromerna hos grisköttet, ponzun och ananasen. Halvtorr riesling från Alsace lämpar sig också utmärkt till griskött och den som föredrar rött vin kan välja mustig amerikansk zinfandel med viss sötma till det fruktiga grisköttet.

Ingredienser
  • 1 grisfilé/fläskfilé

  • 2 vitlöksklyftor 

  • 1,5 dl ponzusås (färdig eller hemlagad, recept nedan)
  • svartpeppar mald i pepparkvarn 

Ponzu:
  • 1,5 dl nypressad citronsaft

  • 1,5 dl soja

  • 4 msk risvinsvinäger

  • 3 msk finfördelad gräslök

Till serveringen:
  • chilimajonnäs, ananassalsa och kokt ris

Tillredning
  1. Strimla köttet. Skala och krossa vitlöken. Slå vitlöken och pepparn i ponzun. Låt köttet marineras i blandningen över natten.

  2. Torka av marinaden och trä köttet på (trä)spett. Grilla köttet under vändning.

  3. Tillred ponzu-såsen: Förena ingredienserna. Använd hälften till marinaden. Ställ resten av ponzun svalt i väntan på servering.

  4. Servera med chilimajonnäs, ananassalsa och kokt ris.

Tips! Genom att blötlägga träspetten cirka en halv timme före grillningen undviker du att de fattar eld.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna