Tillbaka
Recept

Grillad potatissallad

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Grillad potatissallad

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
60 min
4 personer
60 min
4 personer

Grillad potatissallad får härlig smak av sparris och vegansk fetaost. Ett syrligt vitt vin eller en lätt pilsner passar utmärkt som matdryck.

Dryckesförslag

Österrike är känt för sina rent fruktiga och fräscht syrliga vita viner. Landets flaggskeppsdruva Grüner Veltliner har en rund munkänsla och en liten kick av vitpeppar, medan riesling­vinerna kännetecknas av förtjusande mineralitet med citrustoner. Den örtiga humlingen hos lätt och aromatisk pilsner framhäver potatissalladens somriga smaker.

Ingredienser
  • 600 g potatis (fast) eller nypotatis

  • 2 rödlökar

  • 2 msk olivolja

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk malen svartpeppar

  • 150 g sparris

  • 200 g vegansk fetaost

  • 1/2 kruka basilika

  • rostade sesamfrön


Dressing:

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk balsamvinäger

  • 2 msk lönnsirap

  • 1 chili

  • 2 vitlöksklyftor

Tillredning
  1. Tvätta potatisen noggrant. Koka potatisen i tio minuter med skal i lättsaltat vatten. Skär i klyftor och lägg dem i en skål.

  2. Skala lökarna, skär dem i klyftor och blanda med potatisen. Häll över olivolja, salt och malen svartpeppar. Blanda väl.

  3. Grilla potatisen och löken tills de är mjuka. Du kan också tillaga dem i ugnen. Värm ugnen till 225 grader. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och stek dem i cirka 15 minuter. Tillsätt löken och stek i ytterligare tio minuter.

  4. Skär bort den nedersta hårda änden på sparrisarna och skala stjälkarna tunt. Du kan också grilla sparrisarna lätt (eller steka dem snabbt i panna) och sedan skära dem i några delar.

  5. Gör dressingen. Blanda olivolja, balsamvinäger, lönnsirap, hackad chili och vitlöksklyftor i en skål. Lägg potatisen och löken tillbaka i sin skål och blanda det mesta av dressingen med den varma potatisen och löken. Lägg upp i ett serveringskärl

  6. Toppa med grillad sparris. Smula vegansk feta över sparrisen (naturligtvis går det också bra med vanlig fetaost).

  7. Garnera salladen med basilikablad och rostade sesamfrön. Ringla resten av dressingen över salladen.


Tips:

Hur beräkna mängden? Om du gör en matig ­sallad som en del av en festbuffé rekommenderas att du beräknar cirka 150–250 gram huvudrättssallad per gäst. Mängden beror på hur mycket annan mat som serveras: totalt kan du räkna med cirka 400 gram mat per gäst.Ungdomar äter mer än äldre, barn äter mindre än vuxna.Ställ inte fram hela stora mängden sallad på en gång. Fyll på efter behov!

Recept Mika Rampa, foto Satu Nyström, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström