Sommarcaféets rabarberpaj har blivit en finländsk storfavorit. En saftig läckerhet med en krispig yta som är enkel att laga.
Se recept >
Ett ögonblick…
Sommarens fräschaste rabarberdessert blir till på grillen. Honung och kardemumma sätter angenäm piff på anrättningen. Servera den mjuka rabarbern med läcker myntagrädde.
Servera fransk eller inhemsk fyllig och fruktig cider med toner av kaneläpple till rabarberdesserten. Muskatvin med russintoner rimmar också utmärkt med dessertens honungsaromer.
500 g rabarber (6 långa skaft)
3/4 dl flytande honung
1 msk smör
1/2 tsk kardemumma
en nypa muskot
(mandelflarn)
Myntagrädde:
2 dl vispgrädde
1 msk florsocker
1−2 msk limesaft
4 msk finfördelad mynta
Skölj rabarbern och skär den i 10 cm långa bitar. Lägg bitarna i ett grillfast kärl.
Slå på honungen, kryddorna och smöret i klickar. (Strö mandelflarn över rabarbern).
Täck kärlet med foliepapper och grilla anrättningen 20−30 minuter beroende på rabarberbitarnas tjocklek.
Gör myntagrädden: Vispa grädden (kall) i en metallskål. Smaksätt med socker, limesaft och finfördelad mynta.
Servera rabarbern varm med myntagrädde och grillspad.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna