Har du någonsin smuttat på en mockaruta? Så här gör du succédrinken!
Se recept >
Ett ögonblick…
Ingenting smakar väl bättre än en mustig chokladtårta med hallon och lakrits! Eftersom den här tårtan bakas utan mjöl, lämpar den sig också för dig som äter glutenfritt.
Röd blommig brachetto med toner av skogsbär från Norditalien friskar upp den härligt mättande hallon- och lakritstårtan. Bland aromatiserade mousserande viner finns flera alternativ att välja mellan – från tropiskt fruktiga till friskt bäriga. Den experimentlystna överraskar med fruktigt öl med bäriga toner. Ett gott smakpar är till exempel Krieköl med körsbärstoner.
Botten:
200 g mörk choklad (t.ex. 60–70 %)
100 g smör
3 ägg
1,5 dl brunt socker
1 msk majsstärkelse
1 msk lakritspulver
1 dl hallon
Kräm:
100 g färskost med chokladsmak
1 dl vispad grädde
5 en lakrits-kolastång
1 dl grädde
Garnering:
lakritskulor
maränger
hallon
Bröa formen med till exempel mandel, kokos eller mörkt kakaopulver
Värm ugnen till 180 grader. Ta en kakform (Ø 20–22 cm) med löstagbar botten och lägg ett bakplåtspapper på botten och smörj sidorna. Bröa kanterna med till exempel krossad mandel, kokos eller mörkt kakaopulver.
Smält chokladen och smöret. Låt svalna. Separera äggulan och äggvitan (rumstempererade). Vispa äggvitorna till skum. Vispa äggulorna och sockret. Sila de ihopblandade torra ingredienserna i äggula-socker-blandningen. Slå i smält choklad under omröring och vänd till sist ner äggviteskummet i smeten.
Häll hälften av smeten i formen och strö i hallonen, häll sedan resten av smeten över bären.
Grädda tårtan i ugn i cirka 15–20 minuter. Låt tårtan stå i cirka 3 timmar eller över natten för att den ska få en fastare konsistens.
Mjuka upp färskosten, blanda till ett skum med den vispade grädden och bred ut krämen på tårtan.
Värm grädde i en kastrull och smält krossad lakritskola. Koka sakta upp till sirap.
Garnera tårtan med lakritskulor, bär, maränger och hallon. Ringla över lakritssirap.
Tips: Vill du att tårtan har glutenfria dekorationer kan du använda lakrits gjord på havre.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna