Vegetarisk gryta med härkis tillreder du behändigt i en och samma gryta och är något av det bästa att äta en kall vinterdag.
Se recept >
Ett ögonblick…
Här möts härkis och kål i en gomsmekande kombination. Kållådan, eller kålpuddingen som man kallar den i Svergie, är en av höstens läckraste rätter - här i en vegetarisk variant.
Med härkis-kållådan väljer ölvännen en fruktig och aromrik ale eller en fräsch eller maltig lager.
Nyanserade och strukturerade riesling- eller blandviner från franska Alsace trivs kan med fördel serveras med kål.
Ett lyckat alternativ är också ett mjukt och fruktigt rödvin från Italien eller Kalifornien.
2 dl långkornigt ris
5 dl vatten
1 tsk salt
2 lökar
2 msk olja
1 kg vitkål
1 förp. (250 g) färdig bondböneprodukt (härkis)
2–3 msk sirap
1 tsk salt
2 tsk oregano
mald svartpeppar
3 dl grönsaksbuljong
ströbröd (skorpsmulor)
några klickar smör
Koka riset i salt vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
Skala och hacka löken och rosta den därefter i olja i en stor panna. Strimla kålen, slå den i pannan och stek den tills den är mjuk.
Rör ner härkiksen och vegetabilierna i riset.
Smaksätt blandningen med sirap, salt, oregano och svartpeppar och slå den i en smord ugnsform. Slå på varm grönsaksbuljong, ströbröd och några klickar smör.
Grädda lådan en dryg timme i mitten av ugnen (+175 celsiusgrader).
Tips! Genom att byta ut en del av vitkålen mot rödkål och/eller kinakål (salladskål) ger du lådan en annan framtoning. Rätten kan med fördel smaksättas med exempelvis ingefära, fetaost och surkål.
Recept Katri Schröder, dryckesförslag Taina Vilkuna, foto Otavamedia/Ari Heinonen