Visste du att citron passar bra i pizza? Prova, det kan hända att du blir överraskad! Ett mousserande vin från Italien passar naturligtvis utmärkt som sällskap.
Se receptet >
Ett ögonblick…
När det gäller ananas på pizza finns det delade åsikter. Det här receptet är för dig som älskar ananaspizza, med skinka och gorgonzolaost!
Amerikansk West Coast IPA är som gjord för den här klassiska pizzan. Ölens knapriga humling bryter det feta i pizzan, och dess tropiska fruktighet framhäver pizzans fyllning på ett läckert sätt.
1 hel ananas
200 g pizzasås
200 g rökt skinka
200 g gorgonzolaost
4 tsk torr eller färsk oregano
Botten:
3 ½ dl (350 g) ljummet vatten
1 tsk (4 g) torrjäst
1 msk (18 g) fint havssalt
Gör pizzabottnet. Lös upp jästen i ljummet vatten och rör ner saltet. Tillsätt mjölet och knåda i ungefär 5 minuter. Täck degen med en fuktig bakduk eller plastfolie och låt vila i 10 minuter.
Fortsätt knåda degen i 10 minuter, tills den lossnar från bunkens kanter. Täck bunken med en fuktig duk eller plastfolie. Låt vila 3 timmar i rumstemperatur.
Dela den jästa degen i fyra delar. Rulla bitarna till bollar och låt dem jäsa övertäckta i ungefär 1 timme.
Värm en ugn med grillmotstånd till 275 grader (eller så varm som möjligt). Placera en pizzasten eller en upp- och nervänd ugnsplåt högst upp i ugnen. Du kan lägga pizzan direkt på plåten, använd inte bakplåtspapper för det antänds lätt i en het ugn.
Skär bort ananasfruktens topp och botten. Ställ den och stå på en skärbräda och skala den med en kniv. Skär sedan den stående ananasfrukten i fyra delar. Skär bort den hårda mittendelen. Skär sedan delarna i ungefär 1 cm tjocka skivor.
Lägg en degboll på en mjölad arbetsbänk. Pressa luften i degen från mitten och ut till kanterna. Tryck ut den till ett botten med en diameter på 30 centimeter. Ta hjälp av en rejäl mängd mjöl. Flytta över bottnen till en pizzaspade eller en tunn skärbräda.
Bred ut ett tunt lager pizzasås på bottnen och strö sedan ut rökt skinka, ananasbitar och ost.
Grädda i 3–5 minuter eller tills ytan har fått fin färg. Avsluta med oregano.