Sangrian på rödvin får smak av citruslikör och fräscha aromer av citrusfrukter. Spansk sangria är en utmärkt båldryck, som lämpar sig till fester både sommar- och vintertid.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Ingefära och lime ger en läcker smak och en intensiv kick till vanlig mjöd.
4 liter vatten
3 dl socker
2 dl agavesirap eller honung
3 limefrukter (skal + ½ dl saft)
5 cm bit ingefära
jäst (storleken av en ärta)
Mät upp 1 liter vatten, socker och agavesirap eller honung i en kastrull.
Tvätta limefrukterna och skala dem tunt i en kastrull. Skala ingefäran och skiva även den i kastrullen.
Koka upp blandningen och rör ner 3 liter kallt vatten i den. Du kan använda en kastrull eller ett litet ämbar för jäsning av mjödet. Kontrollera att blandningen är fingervarm (cirka 37 grader), så att jästen börjar fungera men inte dör av för varm vätska. Pressa även med limefrukternas saft.
Ta en bit jäst stor som en ärta och blanda den i ett litet kärl med en skvätt fingervarmt vatten. Tillsätt den upplösta jästen med mjödet.
Täck kärlet lätt med plastfolie och låt mjödet jäsa i rumstemperatur i 1–2 dygn. Sila mjödet och tappa det på flaskor. Tillsätt en tesked socker och några russin i varje flaska. Stäng flaskan löst för att förhindra att trycket ökar för mycket under jäsningen.
Låt mjödet jäsa i rumstemperatur i cirka tre dygn eller i kylskåpet i cirka en vecka. Mjödet är färdigt när russinen har stigit upp till ytan.
Färdig mjöd står sig cirka en vecka i kylskåp.