Tillbaka
Recept

Iskällarlax och herrgårdens senapssås

Iskällarlax och herrgårdens senapssås

60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Tillred iskällarlax med senapssås efter gården Tertin kartanos recept. Senapssåsen lämpar sig utmärkt också till rökt siklöja och sallad.

Dryckesförslag

Iskällarlaxen och senapssåsen gör anspråk på ett friskt, fruktigt och syrligt vin, till exempel ett riesling- eller grüner veltliner -vin från Österrike, Chile eller Tyskland.

Ölvännen väljer en fräsch och maltig ljus lager eller en krispig och fruktig pils.

Ingredienser

Iskällarlax

  • 8 dl vatten

  • 3/4 dl grovt havssalt

  • 2 rkl socker

  • 600 g laxfilé

Senapssås

  • 1 msk stark söt senap

  • 1 msk socker

  • vitpeppar

  • 1 finfördelad vitlöksklyfta

  • senapsfrön

  • 1,5 dl olja

  1. Tillred först senapssåsen. Blanda senap, socker och kryddor. Låt oljan sakta rinna ner bland de andra ingredienserna samtidigt som du rör om kraftigt.

  2. Koka hälften av vattnet. Tillsätt salt och socker och rör om tills de löser upp sig i vätskan. Häll i resten av vattnet (kallt) och låt spadet svalna till kylskåpstemperatur. Rensa laxen benfri och placera den i en glasform med skinnsidan uppåt.

  3. Häll den kalla vätskan över fisken. Det är viktigt att laxen är helt täckt av vätska. Täck kärlet med plastfilm och ställ in i kylskåpet. Låt stå i ett dygn. Häll bort vätskan och torka laxen med hushållspapper.

  4. Skär laxen i tunna skivor. Garnera med hackad dill och servera med senapssås. Såsen lämpar sig också till rökt siklöja (mujka) eller sallad.