
Jambalaya
Jambalaya är den louisianska eldigare motsvarigheten till spansk paella. Vår variant av denna läckra rätt får smak av både chorizo, kyckling och räkor. Du kan tillreda jambalaya i en murbottenpanna eller i vanlig wok-panna.
Ett ögonblick…
Jambalaya är den louisianska eldigare motsvarigheten till spansk paella. Vår variant av denna läckra rätt får smak av både chorizo, kyckling och räkor. Du kan tillreda jambalaya i en murbottenpanna eller i vanlig wok-panna.
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
500 g körsbärstomater
1 röd chili
150 g chorizo
800 g kycklinglår
3 msk olja
2 dl långkornigt ris
2 msk tomatpuré
ca 6 dl hönsbuljong
1 lagerblad
3 msk finfördelad färsk timjan
1 tsk cayennepeppar
2 tsk rökt paprikapulver
300 g tinade eller färska kungsräkor eller stora skalade räkstjärtar
saften av en citron
1 dl finfördelad färsk bladpersilja
Skala och hacka vitlöken. Skölj och strimla stjälksellerin. Skölj körsbärstomaterna och skär itu dem. Skölj chilifrukten, skär den i två halvor på längden, avlägsna fröna och skiva. Skiva chorizon. Skär kycklinglåren i två delar – ben och lår.
Hetta upp olja i murbottenpannan. Stek chorizoskivorna ett par minuter tills det sipprar ut fett från korvarna.
Tillsätt kycklingben och -lår. Vändstek cirka 10 minuter.
Tillsätt ris, tomatpuré, vitlöksklyftor och stjälkselleri. Stek ett par minuter under omröring, tills riset är genomskinligt.
Tillsätt chili, tomater, hönsbuljong, lagerblad, timjan, cayennepeppar och rökt paprikapulver. Stek under omröring cirka 20 minuter tills kycklingen är nästan genomstekt. Tillsätt hönsbuljong om det behövs så att konsistensen inte blir för torr. Slå i kräftorna och fortsätt steka ännu 5–10 minuter tills räkorna är färdiga.
Kläm i citronsaft och strö finfördelad bladpersilja över anrättningen.