Tillbaka
Recept

Julskinka

Julskinka

Julskinkan tarvar tid och omsorg. Genom att följa tipsen nedan försäkrar du dig om att julens huvudrätt blir saftig och läcker. Garnera skinkan med till exempel madeirasenap.
Dryckesförslag

Bra öl till julskinkan är exempelvis mörk lager, stark lager och ale. Skinkölen får vara aromatisk och fyllig.

Det finns två skolor när det gäller att välja vin till skinkan. Vissa anser att eftersom julen är årets största högtid ska man välja det bästa möjliga till bordet. Ofta går man in för ett värdefullt rödvin av typen nyanserat och utvecklat, exempelvis från Bordeaux eller en mustig italiensk Amarone från Veneto.

Representanterna för den andra skolan säger att julskinkans tillbehör, som kålrotslåda, tar udden av dyra viner. Enligt dem lönar det sig att till julens smaker välja ett rödvin med mycket mogen fruktighet. Då lämpar det sig exempelvis med viner av smaktypen mustigt och syltigt.

Ingredienser
  • julskinka

  • stektermometer

  • stekpåse

Tilredning
  1. Långsam upptining. Fryst skinka bör tinas långsamt i kylskåp. Den långsamma upptiningen, som bevarar köttets saftighet, tar flera dygn i anspråk. Om du köper en stor fryst skinka mindre än en vecka före julafton kan du ställa den i kylskåpet när du kommer hem från butiken.

  2. Långsam uppvärmning. Skinkan hålls saftig om den får bli rumstempererad före stekningen. Stick in stektermometern i köttet och ställ in skinkan i ugnen när termometern visar + 8–10 °C. Alltför kall skinka avger mycket vätska under stekningen. En skinka som väger 12 kg bör stå i rumstemperatur cirka 12 timmar före stekningen. Stektermometern bör stickas in i skinkans tjockaste parti, men den får inte vidröra benet. Om stektermometern används sällan lönar det sig att försäkra sig om dess funktion med hett vatten.

  3. Stekning på galler eller i stekpåse. Placera en stekplåt med vatten under skinkan om du steker den på galler. Stekning i påse bevarar köttets saftighet och håller ugnen ren och snygg.

  4. Förstekning. Förstek skinkan 0,5–1 h vid + 200 °C och minska sedan ugnsvärmen till den egentliga stektemperaturen. Förstekningen tar kål på eventuella bakterier på skinkans yta och gör att ytan drar ihop sig, vilket bevarar köttets saftighet under stekningen.

  5. Stekning. Stek skinkan vid + 100–125 0C. Skinkan är färdig när stektermometern visar + 75–85 °C. När skinkans innertemperatur är + 75 °C är köttet fast och saftigt. Om temperaturen stiger över + 85 °C blir köttet övermoget. Den köttsaft som rinner ur hålet när du drar ut stektermometern visar hur välstekt köttet är: klar vätska anger att köttet är färdigt, rödaktig vätska att det fortfarande är mer eller mindre rått. Tumregeln är att stekningen räcker en timme per kg skinka.

  6. Griljering. Låt skinkan svalna, avlägsna svålen och garnera skinkan med till exempel madeirasenap och ströbröd. Ställ skinkan i ugnen (+ 225 °C) och griljera den några minuter tills ytan blir vackert brun.