Njut av de goda svampvåfflorna med färskostkräm och ett lätt, bärigt rött vin.
Se recept >
Ett ögonblick…
En lättlagad och läcker kantarellpasta lagar du av några enkla råvaror. Vill du variera smaken på höstens säsongsrätt kan du blanda ner en skvätt vitt vin.
Bilden av vitvinet soave som ett billigt bordsvin lever tyvärr kvar, fastän det i verkligheten är en riktig mångkampare vid matbordet. Soave passar utmärkt till kantarellpasta, eftersom det ger rätten bra balans. Vinet klarar av rättens gräddighet utan att dominera, och framhäver svampens känsliga smakvärld.
300 g pasta
1 liter (ca 250 g) kantareller*
1 msk smör
1 (150 g) lök
1 msk finhackad timjan
1 dl torrt vitt vin
2 dl visp- eller matgrädde
½ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
1 dl riven parmesan
*Om du använder stekt eller fryst svamp kan du halvera mängden.
Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen (2 liter vatten + 2 tsk salt).
Rengör svamparna och skiva dem. Skala och finhacka löken. Finhacka också timjan.
Stek svampen i torr panna, tills all vätska som kommer ur dem har förångats. Lägg i smör, finhackad lök och timjan. Fortsätt steka blandningen i några minuter, tills svampen har fått fin färg.
Tillsätt vitt vin i stekpannan och fortsätt steka tills nästan all vätska ha förångats. Rör ner grädde och låt puttra en stund. Smaksätt såsen med salt och svartpeppar.
Blanda ner den kokta, avrunna pastan. Servera pastan med riven parmesan, som dekoration kan du använda färsk timjan.