En lättlagad och läcker kantarellpasta lagar du av några enkla råvaror. Vill du variera smaken på höstens säsongsrätt kan du blanda ner en skvätt vitt vin.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Den charmigt krämiga kantarellsåsen behöver inga presentationer. Helt enkelt perfekt.
Kantarellsåsen ger fria händer att välja en egen favoritdryck att stöda den. Med nypotatis fungerar ett piggt och fruktigt vitt eller mousserande vin, medan till exempel ett bärigt och fräscht Spätburgunder, dvs. ett tyskt Pinot Noir passar utmärkt med biffen. Då pilsner lättar upp såsens gräddighet häller en vän av öl ett friskt öl i glaset. Alla drycker finns även som alkoholfria alternativ.
1 l (ca 200 g) kantareller
1 lök
3 msk smör
2 msk vetemjöl
1 ½ dl vatten
2 dl vispgrädde
½ tsk salt
svartpeppar
finhackad persilja eller gräslök
Skölj svamparna och skär dem i bitar. Skala och finhacka löken.
Fräs svamparna i en torr stekpanna tills all vätska har avdunstat. Tillsätt smör och finhackad lök.
Strö över vetemjöl och stek en stund. Tillsätt vatten och grädde. Låt såsen sjuda i några minuter.
Smaksätt med salt och svartpeppar. Dekorera med persilja eller gräslök om du vill.
Tips: För glutenfri sås ersätter du vetemjölet med potatismjöl. Blanda 2 msk potatismjöl och ½ dl vatten. Häll till slut potatismjölblandningen i såsen och koka upp.