Tillbaka
Recept

Karelsk stek

Glutenfri
Laktosfri

Karelsk stek

Glutenfri
Laktosfri
6 personer
6 personer

Karelsk stek är en mustig traditionell rätt som är enkel att tillaga och får badda i ugn i lugn och ro. Köttet är mört och läckert när grytan är färdig.

Dryckesförslag

En naturlig kompanjon till traditionell karelsk stek är mörk lager. Bland vinerna kan man med fördel välja ett medelfylligt, mustigt & syltigt rödvin av exempelvis druvan Grenache eller av blandningarna Grenache-Syrah.

Ingredienser
  • 600 g nötrulle, ytterlår eller bog

  • 600 g gris-/fläskkarré (eller kotlett, om du vill laga en lättare variant)

  • 400 g lammkotlett/ytterfilé eller bog

  • (2–4 grisnjurar)

  • 1 stor lök i klyftor

  • 1 stor morot i klyftor

  • 2 lagerblad

  • 10 hela svartpepparkorn

  • 1 tsk havssalt

  • vatten

Tillredning
  1. Ta ut köttet i rumstemperatur ett par timmar före tillredningen. Blötlägg njurarna i mjölk en timme för mildare smak. Ställ ugnen på 220 °C. Skär köttet i samma storlek som en halv tändsticksask.

  2. Slå kött, sköljda njurar, lök, morot, lagerblad och peppar i en ugnsform eller gryta. De gris-/fläskbitar som innehåller synligt fett placeras överst. Strö salt över. Tillsätt så mycket vatten att köttet täcks nästan helt. Ställ formen/grytan i ugnen. Om tjugo minuter, sänk temperaturen till 120 °C. Låt rätten stekas i ugn i fyra timmar. Vänd köttbitarna ett par gånger under tiden dom steks för att inte de översta köttbitarna ska toeka. Tillsätt vätska vid behov.

  3. Som birätt kan du gärna servera potatis, som blir färdig i ugn i folie samtidigt med köttet. Du kan också bjuda på kokt potatis, helst mjölig potatis för att den ska suga i sig skyn från tallriken.