Tillbaka
Recept

Hantering och kokning av kräftor

Glutenfri
Laktosfri

Hantering och kokning av kräftor

Glutenfri
Laktosfri
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Att koka kräftor är inte svårt. Det gäller bara att följa några beprövade tricks.

Dryckesförslag

Nyanserade och strukturerade rieslingviner, chablisviner och sauvignon blanc med mineraltoner rimmar bra med just kräftor. Även champagne av smatypen nyanserat och strukturerat är ett utmärkt dryckesval.

Ölvännen väljer frisk pils eller lager med kräftorna, även en alkoholfri variant lämpar sig perfekt.

Ingredienser
  • 50 kräftor

  • en stor bunt krondill

  • 6 l vatten

  • 2,25 dl grovt havssalt

  • 6−7 bitar socker

Tillredning
  1. Reservera cirka 12 kräftor per person om kräftorna äts som förrätt. Om kräftorna är huvudrätt bör antalet vara större, exempelvis 15 beroende på storleken.

  2. Koka kräftorna i en tillräckligt stor kastrull (9–10 liter). Vattnet (spadet) bör täcka kräftorna helt. Tillsätt saltet, sockret och en tredjedel av krondillen inklusive stjälkarna i det kokande vattnet. Låt vattnet koka tills saltet har smultit.

  3. Skölj kräftorna omsorgsfullt. Byt ut dillen i vattnet mot färsk (ny) krondill och lägg ner kräftorna i vattnet. Börja med de största kräftorna eftersom de behöver längre koktid (ca 10 minuter). Mindre kräftor tarvar cirka 8 minuters kokning. Försäkra dig om att alla kräftor är helt nedsänkta i vattnet. Koktiden räknas från att vattnet har kokat upp. Koka kräftorna under lock.

  4. Ställ kastrullen i kallt vatten i exempelvis diskhon (byt ut vattnet i diskhon när det har värmts upp). Byt ut dillen i kastrullen. Låt kräftorna svalna i spadet. Ställ kräftorna och spadet i kylskåp. Kräftorna är bäst 6–12 timmar efter kokningen.

  5. Låt kräftorna rinna av och lägg dem på serveringsfatet med klorna utåt. Dekorera kräftfatet med dill.

Frysta kräftor

  1. Koka spadet så som ovan. Använd mycket dill.

  2. Låt spadet svalna till rumstemperatur och plocka bort dillen. Slå spadet på de frysta kräftorna, lägg i ny dill och ställ kräftorna i kylskåp (ett dygn).

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen