Tillbaka
Recept

Kolasås

Glutenfri
Vegetarisk

Kolasås

Glutenfri
Vegetarisk
20 min
8 personer
20 min
8 personer

En underbart söt kolasås som du enkelt kan göra själv, även vegansk. Passar perfekt när du vill sätta guldkant på efterrätten! Prova med vaniljglass eller ugnsäppelmuffins.

Dryckesförslag

Om du njuter av kolasås tillsammans med ugnsäppelmuffins passar det utmärkt att kombinera efterrätten med en högklassig inhemsk äppelcider, med eller utan alkohol. Syran hos en äkta, halvtorr äppelcider fräschar upp helheten och framhäver den härliga doftvärlden hos höstäpplen.

Ingredienser
  • 2 dl vispgrädde

  • 1 dl socker

  • 1 dl farinsocker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1 tsk smör

Tillredning
  1. Mät upp grädden och sockret i en kastrull och koka på svag värme i cirka 10–15 minuter. Rör om i såsen nu och då. Släpp en droppe kolasås i kallt vatten. Om den stelnar, betyder det att såsen är klar. Tillsätt till slut vaniljsocker och smör.

Tips: Du kan göra kolasåsen vegansk genom att ersätta grädden med havregrädde och smöret med margarin. Om du vill ha en mörkare kolasås, använd bara farinsocker.


Recept Mika Rampa, foto Satu Nyström, dryckesförslag Anri Lindström och Taina Vilkuna, Alko