
Köttbullar med lingonsmak
Fräscha lingon gör lammköttbullar saftiga och malda nötter ger en rostad smak. I den fylliga dippsåsen tillsätts rosmarin och lingon. Servera de saftiga köttbullarna med lingondippsås och country fries.
Ett ögonblick…
Fräscha lingon gör lammköttbullar saftiga och malda nötter ger en rostad smak. I den fylliga dippsåsen tillsätts rosmarin och lingon. Servera de saftiga köttbullarna med lingondippsås och country fries.
2 msk valnötter eller cashewnötter
1 msk torkad timjan
200 g nötfärs
300 g lammfärs
1 1/2 dl passerad tomatpuré
1 1/2 dl lingon
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk ceylonkanel
Dipp
2 msk smör
2 schalottenlökar
2 dl rödvin
2 dl grönsaksbuljong
2 msk farinsocker
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/4 tsk torkad rosmarin
2 dl lingon
Värm ugnen till 180 grader.
Mal nötterna med en vass kniv.
Blanda för hand i skålen ihop alla ingredienser utan att knåda för mycket. Rulla jämnstora köttbullar och sätt dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter.
Tillred dippsåsen:
Fräs de finhackade schalottenlökarna i smör i stekpanna.
Tillsätt rödvin, grönsaksbuljong, farinsocker och kryddor.
Reducera såsen i 20–30 minuter tills den tjocknar.
Tillsätt lingon och koka några minuter så att bären något mjuknar.
Låt såsen svalna till rumstemperatur och kör den i mixern tills såsen är jämn. Anvisningen ger 1,5 dl färdig dippsås.
Recept Taina Vuohelainen, foto Arto Vuohelainen