Tillbaka
Recept

Köttbullar med lingonsmak

Köttbullar med lingonsmak

50 min
6 personer
50 min
6 personer

Fräscha lingon gör lammköttbullar saftiga och malda nötter ger en rostad smak. I den fylliga dippsåsen tillsätts rosmarin och lingon. Servera de saftiga köttbullarna med lingondippsås och country fries.

Ingredienser
  • 2 msk valnötter eller cashewnötter

  • 1 msk torkad timjan

  • 200 g nötfärs

  • 300 g lammfärs

  • 1 1/2 dl passerad tomatpuré

  • 1 1/2 dl lingon

  • 2 tsk salt 

  • 1 tsk svartpeppar

  • 2 msk ceylonkanel

Dipp

  • 2 msk smör

  • 2 schalottenlökar

  • 2 dl rödvin

  • 2 dl grönsaksbuljong

  • 2 msk farinsocker

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk svartpeppar

  • 1/4 tsk torkad rosmarin

  • 2 dl lingon

Tillredning
  1. Värm ugnen till 180 grader.

  2. Mal nötterna med en vass kniv.

  3. Blanda för hand i skålen ihop alla ingredienser utan att knåda för mycket. Rulla jämnstora köttbullar och sätt dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

  4. Grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter.

Tillred dippsåsen:

  1. Fräs de finhackade schalottenlökarna i smör i stekpanna. 

  2. Tillsätt rödvin, grönsaksbuljong, farinsocker och kryddor.

  3. Reducera såsen i 20–30 minuter tills den tjocknar. 

  4. Tillsätt lingon och koka några minuter så att bären något mjuknar. 

  5. Låt såsen svalna till rumstemperatur och kör den i mixern tills såsen är jämn. Anvisningen ger 1,5 dl färdig dippsås.


Recept Taina Vuohelainen, foto Arto Vuohelainen