Tillbaka
Recept

Kräm med kompott på körsbär och romrussin

Glutenfri
Vegetarisk

Kräm med kompott på körsbär och romrussin

Glutenfri
Vegetarisk
40 min
4 personer
40 min
4 personer

Romrussin och körsbär, mums! En festlig dessert som blir ännu festligare med ett glas portvin eller en kopp kvalitetskaffe.

Dryckesförslag

Förädla efterrätten med portvin. Körsbärstonerna och den balanserade sötman i Late Bottled Vintage-portvin skapar en fin bro mellan de läckra smakerna. Filterkaffe av bra kvalitet eller mörk espresso fungerar som alkoholfria alternativ.

Ingredienser

Kompott:

  • 1 dl torkade surkörsbär

  • 1 dl russin1 dl mörk rom

  • 1 dl vatten

  • 1 dl socker

  • 3 kanelstänger


Kräm:

  • 2 dl vispgrädde

  • 250 g kvarg

  • 2 msk socker

  • 2 tsk vaniljsocker


Dekoration:

  • 100 g mörk choklad

Tillredning
  1. Mät upp torkade surkörsbär, russin, rom, vatten, socker och kanelstänger i en kastrull. Låt blandningen stå och dra i 30 min. Koka upp och koka på medelhög värme i cirka 5 min. Lyft kastrullen från spisen och låt kompotten svalna till rumstemperatur. Ställ i kylskåp för att kallna.
  2. Vispa grädden och blanda ner kvargen. Smaksätt krämen med socker och vaniljsocker. Ställ i kylskåpet.
  3. Gör chokladdekorationerna. Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn i 15 sekunder åt gången. Rör om emellan. Bred ut chokladen på ett bakplåtspapper i ett tunt lager på ca 2 mm. Rulla ihop pappret och lägg det i frysen i minst 30 minuter.
  4. Fördela krämen i portions­skålar. Häll russin-körsbärs­kompott över krämen. Ta chokladen ur frysen och öppna rullen så att chokladen bryts i flisor. Dekorera portionerna med flisorna.
Tips: Om du vill kan du ersätta surkörsbären med torkade tranbär.

Recept Mika Rampa, foto Antti Vettenranta, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström