Tillbaka
Recept

Krossad brysselkål med tahinisås

Glutenfri
Vegetarisk
Vegan

Krossad brysselkål med tahinisås

Glutenfri
Vegetarisk
Vegan
30 min
2 personer
30 min
2 personer

Krispigt rostad brysselkål och citronig tahinisås är som gjorda för varandra. Servera krossad brysselkål som en läcker vegansk sidorätt på julbordet eller vid andra festliga tillfällen.

Dryckesförslag

En av de ädla druvsorterna från Alsace i Frankrike är Pinot Gris, som ger fylliga och fruktiga viner. Detta vin passar utmärkt med de kraftiga smakerna från brysselkålen och tahinisåsen, och skapar en härlig harmoni.

Ingredienser
  • 400 g brysselkål

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk lönnssirap

  • ¼ tsk flingsalt

  • ¼ tsk svartpeppar

Tahinisås:

  • 1–2 vitlöksklyftor

  • 3 msk tahini

  • 2 msk citronsaft

  • 2 msk olivolja

  • ¼ tsk salt

  • vatten vid behov

Tillredning
  1. Ta bort den torra stjälken från brysselkålen om det behövs. Koka kålen i saltat vatten (1 liter vatten + 1 tsk salt) i 5–8 minuter, beroende på storlek.

  2. Häll av vattnet från brysselkålen. Lägg kålen på en plåt med bakplåtspapper och tryck till den med en potatisstöt eller en tjockbottenad glasburk. Ringla över olivolja och lönnssirap.

  3. Rosta brysselkålen i ugn på 225 grader i 20–25 minuter. Krydda med flingsalt och svartpeppar.

  4. Gör såsen. Skala vitlöksklyftorna och använd en stavmixer för att mixa dem med tahini, citronsaft och olivolja. Tillsätt vatten om såsen behöver tunnas ut. Servera såsen med krossad brysselkål.