Brysselkålen är en alltför ringaktad ingrediens! Knaperstekt brysselkål förädlad med bacon, ströbröd och fröer är en sann bufféläckerhet.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Krispigt rostad brysselkål och citronig tahinisås är som gjorda för varandra. Servera krossad brysselkål som en läcker vegansk sidorätt på julbordet eller vid andra festliga tillfällen.
En av de ädla druvsorterna från Alsace i Frankrike är Pinot Gris, som ger fylliga och fruktiga viner. Detta vin passar utmärkt med de kraftiga smakerna från brysselkålen och tahinisåsen, och skapar en härlig harmoni.
400 g brysselkål
2 msk olivolja
2 msk lönnssirap
¼ tsk flingsalt
¼ tsk svartpeppar
Tahinisås:
1–2 vitlöksklyftor
3 msk tahini
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
¼ tsk salt
vatten vid behov
Ta bort den torra stjälken från brysselkålen om det behövs. Koka kålen i saltat vatten (1 liter vatten + 1 tsk salt) i 5–8 minuter, beroende på storlek.
Häll av vattnet från brysselkålen. Lägg kålen på en plåt med bakplåtspapper och tryck till den med en potatisstöt eller en tjockbottenad glasburk. Ringla över olivolja och lönnssirap.
Rosta brysselkålen i ugn på 225 grader i 20–25 minuter. Krydda med flingsalt och svartpeppar.
Gör såsen. Skala vitlöksklyftorna och använd en stavmixer för att mixa dem med tahini, citronsaft och olivolja. Tillsätt vatten om såsen behöver tunnas ut. Servera såsen med krossad brysselkål.