Tillbaka
Recept

Kulitsa

Vegetarisk

Kulitsa

Vegetarisk
8 personer
8 personer

Kulitsan är den obestridliga drottningen bland påskens bakelser. Den moderniserade kulitsan gräddas i en form med hög kant som ger den ett stiligt utseende. Färgen får den av saffran.

Dryckesförslag

En söt men relativt lätt dryck rimmar bäst med pasha. Bland dessertvinerna kan du med fördel välja till exempel tokaji eller vin santo. Gillar du fylligare smaker kan du välja ett blommigt moscatel- eller muscatvin med russinnyans.

Ingredienser
Saffrankulitsa (2 kulitsor):
  • 5 dl helmjölk

  • 50 g jäst

  • 2 3/4 dl rörsocker 

  • 1 påse saffran

  • 1 tsk salt

  • 16 dl speltvetemjöl 

  • 4 ägg

  • 200 g mjukt smör

  • 1 dl gula russin

  • 3/4 dl krossad mandel

  • 1 dl syltade apelsinskal

  • 2 msk suckat

Glasyr:
  • 2 dl florsocker

  • 2 msk citronsaft

Tillredning
  1. Lös upp jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt socker, saffran och salt. Blanda tills sockret, saltet och saffranen har löst sig i mjölken. Blanda i knappt hälften av speltvetemjölet. 

  2. Låt jäsa under bakduk på en varm och dragfri plats tills degen har jäst till dubbel storlek.

  3. Tillsätt ägg och resten av mjölet. Knåda till sist i degen rumsvarmt smör och russin, krossad mandel, syltade apelsinskal och suckat. Knåda degen i 8–10 minuter Låt degen jäsa till dubbel storlek. Dela degen i två delar och lägg den andra delen i kylskåpet i väntan på gräddning.

  4. Täck en form med löstagbar botten med bakplåtspapper (16 cm i diameter) och pensla bakplåtspapperet med smör. Häll smeten i formen och grädda 45–50 minuter i 180 grader. Ta loss kulitsan från formen och grädda den andra kulitsan på samma sätt. 

  5. Blanda florsockret och citronsaften till en mjuk glasyr och häll den över de svalnade kulitsorna. 

Recept och foto Mari Moilanen