Tillbaka
Recept

Kyckling Lyonnaise

Kyckling Lyonnaise

60 min
4 personer
60 min
4 personer

Traditionell kyckling Lyonnaise har gjorts på bistroer, bouchons, i Lyon i årtionden. Delikatessen kokas saftig i en syrlig sås.

Dryckesförslag

Det klassiska vinet till kyckling lyonnaise kommer från Beaujolais. Rödviner gjorda på druvan Gamay har en delikat smak av röda bär, så servera dem lätt kylda.

Ingredienser
  • 800 g kycklinglår

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk kvarnmalen svartpeppar

  • 4 msk smör

  • 4 schalottenlökar

  • 4 vitlöksklyftor

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 lagerblad

  • 1 1/2 dl fransk rödvinsvinäger

  • 2 dl hönsbuljong

  • 1 burk (200 g) crème fraîche

  • 1/2 kruka dragon

Tillredning
  1. Skala och finhacka lökarna.

  2. Värm 2 matskedar smör i en gryta. Tillsätt kycklinglåren och stek dem så att ytan bryns vackert. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg kycklinglåren på ett fat och ställ åt sidan.

  3. Tillsätt resten av smöret och den hackade löken i grytan. Tillsätt också tomatpuré och lagerblad. Fräs på svag värme tills löken mjuknat.

  4. Lägg tillbaka kycklinglåren i grytan och häll på rödvinsvinäger. Låt vinägern koka kraftigt. Tillsätt till slut hönsbuljong och crème fraîche. Rör om och låt sjuda under lock på svag värme i 30 minuter.

  5. Du kan också sjuda grytan i ugnen. Värm ugnen till 200 grader och ställ in grytan i ugnen i 45 minuter. För att få vacker färg på grytan, ta av locket mot slutet av koktiden.

  6. Dekorera med färsk dragon och servera med exempelvis stekt potatis.

Recept Mika Rampa, foto Antti Vettenranta, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström