Tillbaka
Recept

Lakrits- och blåbärstårta

Vegetarisk

Lakrits- och blåbärstårta

Vegetarisk
12 personer
12 personer

Finländarna älskar blåbär och lakrits. Smakerna möts i den här fina fyllda tårtan. Den fulländade smakkombinationen ackompanjeras av mörk och vit choklad.

Dryckesförslag

Mörkrött, läckert bärigt och aromatiskt recioto-rödvin från Veneto i Italien rimmar utmärkt med den här lakrits- och blåbärstårtan. Det söta och nyanserade vinet som framställs av torkade druvor blir ett vackert par till tårtan. Den som föredrar bubblor kan välja ett rött, sött och aromrikt brachetto från italienska Piemonte. Vinet är litet lättare, men ett bra alternativ till tårtan.

Ingredienser
Botten:
  • 200 g mörk choklad

  • 200 g smör

  • 2 ½ dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 2 msk lakritspulver

  • 1 msk rivet citronskal

  • 4 ägg

  • 2 dl socker

Fukta med:
  • 1 dl citronsaft utspädd med vatten

Fyllning:
  • 150 g vit choklad

  • 2 dl vispgrädde


  • 100 g naturell färskost

  • 1 msk citronsaft

  • 2 tsk rivet citronskal

  • (1 msk lakritspulver)

  • 4 dl buskblåbär (amerikanska blåbär) eller frysta blåbär




Garnering:
  • 190 g Kick-lakrits-kolastång

  • 2 dl vispgrädde


Dekorera med:
  • buskblåbär

Tillredning
  1. Använd en form (22 cm i diameter) med löstagbar botten och täck botten med bakplåtspapper. Du kan också grädda kakan i två mindre formar, ca 20 cm i diameter.

  2. Krossa chokladen i två bitar. Smält smöret. Lyft bort kastrullen från spisen. Slå i den grovmalda chokladen. Rör om tills chokladen har smultit. Låt svalna medan du rör ihop de övriga ingredienserna.

  3. Blanda ihop mjöl, bakpulver, lakritspulver och det rivna citronskalet.

  4. Vispa ägg och socker till skum. Tillsätt turvis mjöl- och chokladblandning. Blanda snabbt ihop till en deg. Slå degen i formen.

  5. Grädda i 175 grader nertill i ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är färdig. Gräddningstiden för mindre kakor är cirka 30 minuter. Låt inte kakan stå för länge i ugnen, så att den inte blir för torr. Prova med en pinne mitt i kakan. Pinnen får bli en aning fuktig. Låt svalna till rumstemperatur.

  6. Skär kakan på tvären i tre delar, den mindre kakan kan du skära i två delar. Fukta med vatten-citronvätskan.

  7. Laga fyllningen. Krossa chokladen och smält försiktigt. Vispa grädden till skum. Blanda i färskosten, citronsaften och det rivna citronskalet. Vispa jämnt. Låt chokladen, som svalnat en aning, rinna ner som ett smalt band i färskostblandningen samtidigt som du hela tiden rör om i blandningen. Smaksätt med lakritspulver om du så önskar. Ställ in i kylskåpet tills blandningen har stelnat en aning. Spritsa eller bred ut fyllningen på tårtbotten. Tillsätt blåbären.

  8. Laga garneringen. Mät upp grädden och de skurna karamellerna i kastrullen. Låt puttra sakta i ca 10–15 minuter, rör om då och då. Den färdiga garneringen liknar i tjocklek tjinuski och är blankt svart. Låt garneringen rinna på tårtan och över sidorna. Dekorera med blåbär.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen