
Långkokt griskind
Griskind i vitt vin är ingen snabbmat, men rätten är enkel att tillreda. Långsam kokning resulterar i en kulinarisk njutning och stensopp och örter ger en pikant smakupplevelse. Servera den möra grisen gärna med polenta.
Ett ögonblick…
Griskind i vitt vin är ingen snabbmat, men rätten är enkel att tillreda. Långsam kokning resulterar i en kulinarisk njutning och stensopp och örter ger en pikant smakupplevelse. Servera den möra grisen gärna med polenta.
1 kg griskind (ca 12 st.)
1,5 tsk salt
ett par nypor svartpeppar
2 msk vetemjöl
en halv purjolök
1 stor gul lök
2 kvistar bladselleri
30 g torkad eller 0,5 liter färsk karljohansvamp (stensopp)
5 dl vitt vin
3 dl hönsbuljong
1 msk örtsenap, 2 msk tomatpuré och
1 msk honung
4–5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
5–6 salviablad
2 msk timjanblad
smör till stekningen
polenta (koka enligt förpackningens anvisningar)
Salta och peppra griskinderna och rulla dem i vetemjöl.
Bryn kinderna i smör och lägg dem i en lockförsedd ugnsgryta.
Hacka purjon, löken och sellerin. Stek dem i smör tills de är mjuka och slå dem i grytan.
Skiva svampen (färsk). Stek bort vätskan och slå sedan svampen i grytan. Använd torkade svampar som sådana.
Slå vinet och hönsbuljongen i en skål och rör ner senapen, tomatpurén och honungen. Slå blandningen över griskinderna.
Tillsätt pepparkornen, lagerbladen, salvia- och timjanbladen.
Ställ in grytan i ugnen (+ 125 °C) och låt anrättningen koka 4–5 timmar under lock.
Tillred polentan enligt anvisningarna på grynförpackningen. Tillsätt en matsked smör och servera polentan till griskinderna.