Tillbaka
Recept

Långkokt griskind

Långkokt griskind

60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Griskind i vitt vin är ingen snabbmat, men rätten är enkel att tillreda. Långsam kokning resulterar i en kulinarisk njutning och stensopp och örter ger en pikant smakupplevelse. Servera den möra grisen gärna med polenta.

Ingredienser
  • 1 kg griskind (ca 12 st.)

  • 1,5 tsk salt 

  • ett par nypor svartpeppar

  • 2 msk vetemjöl 

  • en halv purjolök

  • 1 stor gul lök 

  • 2 kvistar bladselleri

  • 30 g torkad eller 0,5 liter färsk karljohansvamp (stensopp)

  • 5 dl vitt vin

  • 3 dl hönsbuljong

  • 1 msk örtsenap, 2 msk tomatpuré och

  • 1 msk honung

  • 4–5 kryddpepparkorn

  • 2 lagerblad

  • 5–6 salviablad

  • 2 msk timjanblad

  • smör till stekningen

  • polenta (koka enligt förpackningens anvisningar)

Tillredning
  1. Salta och peppra griskinderna och rulla dem i vetemjöl.

  2. Bryn kinderna i smör och lägg dem i en lockförsedd ugnsgryta. 

  3. Hacka purjon, löken och sellerin. Stek dem i smör tills de är mjuka och slå dem i grytan. 

  4. Skiva svampen (färsk). Stek bort vätskan och slå sedan svampen i grytan. Använd tork­ade svampar som sådana. 

  5. Slå vinet och hönsbuljongen i en skål och rör ner senapen, tomatpurén och honungen. Slå blandningen över griskinderna.  

  6. Tillsätt pepparkornen, lagerbladen, salvia- och timjanbladen.

  7. Ställ in grytan i ugnen (+ 125 °C) och låt anrättningen koka 4–5 timmar under lock.  

  8. Tillred polentan enligt anvisningarna på grynförpackningen. Tillsätt en matsked smör och servera polentan till griskinderna. 

Recept och foto Mari Moilanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko