
Lättbakad raw food -tårta
Med den här läckra tårtan tar du hänsyn till alla gäster som följer en glutenfri, vetefri eller mjölkfri diet.
Ett ögonblick…
Med den här läckra tårtan tar du hänsyn till alla gäster som följer en glutenfri, vetefri eller mjölkfri diet.
Botten
100 g (1,5 dl) brun mandel
1 dl russin
4 mjuka torkade fikon
0,75 dl kokosflingor
en nypa salt
Fyllning
200 g (3,5 dl) cashewnötter
400 g rensade färska jordgubbar
1 mogen banan
1 dl kokosmjölk
0,5 dl flytande honung eller kristallint rörsocker
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet citronskal (ekologiskt)
en nypa salt
1,5 dl jungfrukokosolja (t.ex. cocovi)
Garnering
3 dl jordgubbar
färsk mynta
Gör förberedelserna i god tid, gärna dagen före den planerade serveringen. Blötläggningen av mandlarna och nötterna tar tid och tårtan behöver flera timmar för att stelna.
Slå mandlarna och cashewnötterna i separata skålar med vatten och blötlägg dem minst fyra timmar eller över natten i kylskåp.
Tillred tårtbottnen i en mixer eller blender. Slå mandlarna i en sil och skölj dem med kallt vatten. Låt vattnet rinna av. Slå därefter mandlarna i mixern och tillsätt de övriga botteningredienserna. Mixa tills blandningen är en jämn massa.
Lägg bakplåtspapper i en lösbottenform (diameter 20 cm). Arbeta ut bottenmassan i formen och ställ formen i kylskåp.
Skölj cashewnötterna i en sil och låt vattnet rinna av. Slå nötterna i mixern och finfördela dem.
Slå i de rensade jordgubbarna, den skivade bananen, kokosmjölken, honungen, vaniljsockret, saltet och det rivna citronskalet. Mixa blandningen till en jämn massa.
Slå kokosoljan i en fryspåse. Förslut påsen och ställ den i ett vattenbad (+ 45 0C). Häll den flytande oljan långsamt i fyllningsblandningen med mixern påslagen.
Smaka av med socker eller honung.
Slå blandningen i formen, täck formen och låt den stå i frys minst fyra timmar eller över natten.
Låt tårtan tina i kylskåp minst fyra timmar före serveringen.
Garnera tårtan med färska jordgubbar och mynta. Tårtan håller ett par dagar i kylskåp.