Den här salladen kan du tillaga till festens buffébord eller äta som välsmakande lunchsallad.
Se recept >
Ett ögonblick…
Skillnaden mellan låda och frestelse är att lådan har skivad potatis och i frestelsen är potatisen strimlad. I frestelsen används enbart grädde som vätska när lådor dessutom brukar innehålla ägg. Lite citron över ytan på den färdiga laxlådan sätter piff på rätten.
Fruktigt vitt vin rimmar utmärkt med lax- och spenatlådan. Varför inte välja en oekad torr chardonnay eller en friskt syrlig assyrtiko från Grekand?
1,5 kg fast potatis
1 tsk salt
600–800 g benfri filé av regnbågslax
2 dl vispgrädde
1 dl hel- eller standardmjölk
1 dl vitt vin
2 ägg
0,5 dl finfördelad färsk dill
skalet av en halv ekologiskt odlad citron
1 tsk salt
0,5 tsk socker
vitpeppar mald i pepparkvarn
1 stor lök
2 msk smör
150 g fryst spenat
Till garnering och servering:
färsk dill
1 citron i klyftor
Tvätta potatisen, men skala den inte. Till den här rätten lämpar sig oskalad potatis perfekt. Använd mandolin eller vass kniv och skär cirka 2 mm tjocka skivor av potatisen.
Lägg potatisskivorna i en stor skål med kallt vatten. Skölj dem i vattnet så att du blir av med överskotts stärkelse. Låt potatisen rinna av och torka med en ren och torr kökshandduk. Strö över salt och låt dem stå i skålen en stund.
Avlägsna skinnet från laxfilén. Skär filén i 0,5 cm tjocka skivor. Blanda grädde, mjölk, vitt vin, ägg, dill, citronskal, salt, socker och vitpeppar.
Skär löken i ringar och mjuka upp lökringarna i smör på svag värme cirka 10 minuter. Smält spenaten.
Placera turvis potatisskivor, lax, lite salt, lite spenat, lökringar i formen (20 × 30 cm) och slå grädde mellan lagren. Upprepa tills alla ingredienser är använda, det översta skiktet är potatis. Grädd i ugn (180 °C) i cirka en timme. Låt dra i en halv timme före serveringen. Du kan garnera med färsk dill och kläm lite citron över portionerna.