Tillbaka
Recept

Linsgryta

Glutenfri
Vegan

Linsgryta

Glutenfri
Vegan
60+ min
6 personer
60+ min
6 personer

Den goda veganska linsgrytan görs på röda linser och tar oss på en delikat smakresa till Mellanöstern.

Dryckesförslag

Den kryddiga linsgrytans smak kompletteras av ett rejält humlat IPA-öl, som även finns som ett alkoholfritt alternativ. IPA, dvs. Indian Pale Ale-stilen kännetecknas av inslag av aromhumle från citrus till tropiska frukter.

Ingredienser
  • 2 (250 g) lökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 3 msk  rybsolja

  • 2 tsk spiskummin

  • 2 tsk rökt paprikapulver

  • 1 tsk chilipulver

  • 2 kanelstänger

  • 2 msk tomatpuré

  • 2 (300 g) paprikor

  • 1 ½ tsk salt

  • 1 msk socker

  • 5 dl grönsaksbuljong (eller 5 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning)

  • 2 burk (á 400 g) krossade tomater

  • 4 dl röda linser

  • 250 g körsbärstomater i klase

Tillredning
  1. Skala och finhacka lökarna. Hetta upp olja i en gryta och tillsätt den hackade löken. Fräs löken tills den har mjuknat. Tillsätt alla kryddor. Låt fräsa en stund och rör ner tomatpurén.

  2. Skär paprikorna i stora bitar och lägg dem i grytan. Tillsätt salt och socker. Rör ner buljong och krossade tomater.

  3. Skölj linserna i kallt vatten och låt dem rinna av väl. Lägg dem i grytan. Tillsätt till slut körsbärs­tomater och lägg på locket. Ställ in i ugnen i 175 grader och låt bräsera i cirka 1,5 timme.

TIPS! Garnera linsgrytan med färsk persilja. 

Recept Mika Rampa, foto Johanna Myllymäki, dryckesförslag Anri Lindström/Alko