Här är ett läckert biffrecept för härliga höstkvällar, när du känner för en riktigt god köttbit. Följ vårt utförliga recept på entrecôte så lyckas du säkert med stekningen.
Se receptet >
Ett ögonblick…
ESB är en engelsk ale som ger denna klassiska biffmåltid en härlig beska och fyllig maltkropp, vilket resulterar i en uppfriskande smakupplevelse.
600 g nötkött, yttre filé
2 msk rapsolja
2 msk smör
1 tsk salt
¼ tsk grovmalen svartpeppar
Örtsmör:
100 g smör
1 dl örter, finhackade (t.ex. basilika, persilja)
1 lime (skal + 1 msk saft)
¼ tsk salt
Till servering:
pommes frites
Börja med örtsmöret. Ta ut smöret 30 minuter före tillagningen så det blir rumstempererat. Använd en stavmixer för att mixa örter, rivet limeskal och limesaft till en jämn blandning. Tillsätt det rumsvarma smöret och mixa igen. Rulla smörblandningen till en stång i bakplåtspapper och lägg den i frysen.
Ta köttet ur kylskåpet 30 minuter före tillagning. Skär fyra biffar av köttet, tvärs över fibrerna. Banka varje biff så tunn som möjligt med den släta sidan av en köttklubba.
Hetta upp en panna med olja och smör. Lägg i biffen och stek tillls köttsaften tränger upp på köttets yta. Vänd biffen och stek snabbt även på den andra sidan. Lägg biffen på en tallrik och krydda med salt och svartpeppar. Torka eventuellt ur pannan innan du steker nästa biff.
Skär örtsmöret i skivor och lägg en skiva varmt smör ovanpå varje biff. Som tillbehör till biffen passar till exempel pommes frites.
Recept Mika Rampa, foto Timo Pyykkö