Tillbaka
Recept

Manchego-pintxo

Glutenfri
Vegetarisk

Manchego-pintxo

Glutenfri
Vegetarisk
10 min
8 personer
10 min
8 personer

En pintxo är en liten matbit som oftast serveras på en bit bröd. Pintxos är den baskiska stavningen, på spanska kallas de pinchos. Här är ett recept på pintxos med manchego, spansk fårost. Servera dem gärna på baskiskt vis, som plockmat tillsammans med några andra typer av pintxos.

Dryckesförslag

Pintxos från Baskien matchas med lokalt friskt och syrligt, till och med spritsigt vitt vin. Traditionellt serveras vinet i glas utan fot och det hälls upp med fart högt uppifrån.

Ingredienser
  • 8 skivor manchegoost

  • 2 rostade paprikor (konserv)

  • 8 kalamataoliverrökt paprikapulver

  • Chiliflingor

  • färsk oregano

Tillredning
  1. Skiva manchegoosten.

  2. Låt paprikorna rinna av och torka dem torra med hushållspapper. Skär dem i bitar och lägg dem på ostskivorna.

  3. Strö över paprikapulver och chiliflingor. Toppa med oliver och oregano.

Receptet ger 8 stycken pintxos. Servera som förrätt eller som plockmat, gärna tre pintxos per matgäst. Du kan till exempel servera manchego-pintxon tillsammans med en potatis-pintxo och en serranoskinka-pintxo, det blir en läcker helhet!

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström