Tillbaka
Recept

Marängmartini

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri

Marängmartini

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
20 min
1 personer
20 min
1 personer

Marängmartini är en rolig efterrättscocktail där en citronig drink toppas med italiensk maräng.

Ingredienser
  • 1 1/3 msk lemon curd, dvs. Citronkräm

  • 1 1/2 cl citronsaft

  • 4 cl alkoholfritt destillat med enbärsarom

  • 4–5 isbitar

 

Italiensk maräng:

  • 3 äggvitor

  • 2 1/2 dl socker

  • 1/2 dl vatten

 

Till glasets kant:

  • citronsaft

  • ett smulat digestivekex

Tillredning
  1. Gör först marängen. Vispa vitorna. Mät upp socker och vatten i en kastrull och hetta upp. Kolla sockerlagens temperatur med en termometer.
  2. När lagen är 121 grader, tillsätt den i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Fortsätt vispa tills skummet har rums­temperatur, är glänsande och fluffigt. Lägg marängen i en spritspåse med stjärntyll.
  3. Dekorera glasets kanter. Pressa saften ur citronen. Häll en skvätt saft på en flat tallrik. Smula kexet och sprid ut smulorna jämnt på en annan tallrik. Doppa glasets kant först i saften och sedan i smulorna.
  4. Mät upp lemon curd, citronsaft, destillat och isbitar i en blender. Kör till en slät och luftig dryck. Sila upp drycken i glaset.
  5. Spritsa maräng på drycken. Bränn marängen med en gasbrännare så att ytan får en vacker rostad färg.

Recept Mika Rampa. Foto Kristiina Kurronen. Dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström.