Sirap kokt på vårgröna granskott rimmar med pannkakor, våfflor och glass. Ju tjockare sirap du vill ha, desto längre kokar du den. Krydda gärna med vanilj eller lavendel.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Maskrossirapen är som vegansk honung, som man kan breda på rostat bröd, ösa med sked i temuggen eller avnjuta till exempel med glass.
3 l maskrosblommor
1 l vatten
1 kg socker
1 (ekologiskt odlad) citron
Samla maskrosblommorna på ett rent ställe, långt från trafikerad väg. För att få bort insekterna, låt blommorna stå under duk eller kökspapper en timme. Skölj blommorna. Du kan antingen plocka av alla gula kronblad och göra sirapen av dessa eller koka hela blommor. Enbart kronblad ger en sötare honung.
Mät upp vatten och socker i en kastrull och kläm i saften av en citron. Värm upp vätskan så att sockret smälter. Tillsätt blommorna och koka i cirka 15 minuter. Låt blomsterbrygden svalna en halv timme. Sila vätskan genom tygväv eller ett kaffefilter av papper. Tryck blommorna försiktigt med en sked medan du silar.
Koka sirap av vätskan i cirka en timmes tid. Slå sirapen i rena burkar och förvara i kylskåp.
Tips! Vill du att sirapen får kraftigare citronsmak så kan du riva i skalet av en rentvättad citron.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen