På Sicilien serverar man caponata eller mustig grönsaksröra med frasigt lantbröd. Ringla rejält med god olivolja över röran.
Se recept >
Ett ögonblick…
Genom att bereda melanzanen (gratäng med aubergine och tomatsås) dagen före serveringen försnabbar man tillredningen. Hemligheten bakom den mustiga tomatsåsen är krämig buffalomozzarella och riklig mängd färska örter.
Vegetarisk siciliansk mat är sann tröstmat. Servera gärna mustigt rödvin med bärtoner gjort på den sicilianska druvan Nero d’Avola till melanzanen. Vinets djupa bärighet och milda örttoner accentuerar rättens smaker.
4 portioner
2 medelstora auberginer
1 tsk salt
0,75 dl vetemjöl
5 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
2 förp. (à 400 g) tomatkross
1 dl vitt vin
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk finfördelad färsk timjan
1 dl basilikablad
2 kulor (à 125 g) buffalomozzarella
1 dl riven parmesanost
Till serveringen:
frasigt lantbröd
Skölj och skiva auberginerna. Placera skivorna på bakplåtspapper. Strö på salt och låt skivorna ”gråta” cirka 10 minuter. Torka av skivorna med hushållspapper och vänd dem i vetemjöl. Bryn skivornas båda sidor i olivolja. Lyft över dem på en tallrik.
Skala och skiva vitlöksklyftorna.
Slå tomatkrosset och vitvinet i en ugnsform. Rör ner saltet, sockret och de finfördelade örterna i formen. Tillsätt de brynta aubergineskivorna och smulad mozzarella. Garnera med riven parmesanost.
Stek gratängen 45 minuter i ugn (+ 200 °C). Servera med frasigt lantbröd.
Recept Suvi Rüster, foto Sami Repo, dryckesförslag Anri Lindström, Alko