Tillbaka
Recept

Morotskaka i långpanna

Morotskaka i långpanna

30 min
20 personer
30 min
20 personer

Baka en hel långpanna morotskaka så räcker det till ett större gäng.

Dryckesförslag

Morotskaka och ofiltrerat veteöl är ett överraskande och oförglömligt par, som du inte ska missa! Servera veteölet väl kylt i ett högt glas.

Ingredienser
  • 6–7 (ca 500 g) morötter 

  • 250 g smör 

  • 6 ägg 

  • 2 dl socker 

  • 2 dl farinsocker 

  • 6 dl vetemjöl 

  • 1 msk bakpulver 

  • 2 msk kanel 

  • 1 msk vaniljsocker  

Glasyr: 

  • 3 askar (à 200 g) rumsvarm naturell färskost 

  • 150 g rumsvarmt smör 

  • 4 dl florsocker 

Tillredning
  1. Skala och riv morötterna fint. Smält smöret och låt det svalna till rumstemperatur. Vispa ägg och socker till ett pösigt skum. Rör ihop vetemjöl, bakpulver och kanel.

  2. Tillsätt växelvis torra ingredienser, smält smör och rivna morötter i äggskummet under omrörning. Häll ut smeten i en djup långpanna med bakplåtspapper. Jämna till ytan. 

  3. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 25–30 minuter. Kontrollera att kakan är genomgräddad med en cocktailpinne. Låt kakan svalna till rumstemperatur.

  4. Gör glasyren. Vispa mjukt smör och rumstempererad färskost med elvisp. Tillsätt till sist florsockret. Bred ut glasyren på kakbottnen. Rosta mandelflarnen i en torr stekpanna och låt dem svalna. Dekorera kakan med de rostade mandelflarnen. Förvara kakan i kylskåpet.  

Tips: Om smöret och färskosten för glasyren skär sig, värm glasyren försiktigt i mikro, rör om då och då med elvisp.