Har du någonsin smuttat på en mockaruta? Så här gör du succédrinken!
Se recept >
Ett ögonblick…
Baka en hel långpanna morotskaka så räcker det till ett större gäng.
Morotskaka och ofiltrerat veteöl är ett överraskande och oförglömligt par, som du inte ska missa! Servera veteölet väl kylt i ett högt glas.
6–7 (ca 500 g) morötter
250 g smör
6 ägg
2 dl socker
2 dl farinsocker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 msk kanel
1 msk vaniljsocker
Glasyr:
3 askar (à 200 g) rumsvarm naturell färskost
150 g rumsvarmt smör
4 dl florsocker
Skala och riv morötterna fint. Smält smöret och låt det svalna till rumstemperatur. Vispa ägg och socker till ett pösigt skum. Rör ihop vetemjöl, bakpulver och kanel.
Tillsätt växelvis torra ingredienser, smält smör och rivna morötter i äggskummet under omrörning. Häll ut smeten i en djup långpanna med bakplåtspapper. Jämna till ytan.
Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 25–30 minuter. Kontrollera att kakan är genomgräddad med en cocktailpinne. Låt kakan svalna till rumstemperatur.
Gör glasyren. Vispa mjukt smör och rumstempererad färskost med elvisp. Tillsätt till sist florsockret. Bred ut glasyren på kakbottnen. Rosta mandelflarnen i en torr stekpanna och låt dem svalna. Dekorera kakan med de rostade mandelflarnen. Förvara kakan i kylskåpet.
Tips: Om smöret och färskosten för glasyren skär sig, värm glasyren försiktigt i mikro, rör om då och då med elvisp.