Tillbaka
Recept

Mousserande vitlökssoppa

Glutenfri
Vegetarisk
Vegan

Mousserande vitlökssoppa

Glutenfri
Vegetarisk
Vegan
50 min
4 personer
50 min
4 personer
Cashewnötter gör den här härligt vintriga vitlökssoppan extra fyllig. Vill du göra soppan mousserande är det bara att röra ner en skvätt mousserande vin. Soppingredienserna passar också att ge som en gåva. Allra bäst smakar soppan naturligtvis om ni njuter av den tillsammans, med ett glas mousserande vin.
Dryckesförslag

Packa ner en liten flaska (0,375) eller en 0,2 l piccoloflaska fruktig prosecco tillsammans med glasburken. Om mottagaren föredrar rostade aromer är cava ett bra alternativ. Även en liten flaska räcker till en skvätt i soppan och resten att drickas till maten.

Ingredienser
  • 2–3 hela vitlökar

  • 4 schalottenlökar

  • 2 dl (125 g) cashewnötter

  • 4 timjankvistar

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk lönnsirap

  • 1/2 tsk salt

  • 1/2 tsk svartpeppar


Spad:

  • 4 dl vatten

  • 2 dl torrt mousserande vin

Tillredning
  1. Skala vitlökarna (skalad vikt 150 g). Skala schalottenlökarna och skär dem itu. Lägg lökarna i en ugnsform. Tillsätt nötter, timjan, olja, lönnsirap, salt och svartpeppar. Rör om lite. Rosta i ugnen i 200 grader i cirka 35–45 minuter.

  2. Häll soppingredienserna i en ren glasburk. Garnera med färsk timjan om du vill och stäng burken.

  3. Dekorera burken med ett band och fäst ett kort på den med instruktionerna som finns på sidan här intill. Ge som gåva tillsammans med en flaska mousserande vin.


Vatten och mousserande vin tillsätts när soppan tillagas:

  1. Koka upp 4 dl vatten i en kastrull och tillsätt burkens innehåll. Låt koka i 1–2 minuter.

  2. Purea soppan med en stavmixer.

  3. Tillsätt mousserande vin och servera soppan direkt!


Tips:
Klipp ut instruktionerna och fäst lappen som en etikett på presentburken.

Recept Mika Rampa, foto Antti Vettenranta, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström