Tillbaka
Recept

Musselpasta med smak av lakrits

Musselpasta med smak av lakrits

60 min
4 personer
60 min
4 personer

Fin fänkål och aromrik lakrits ger smak till den här musselpastan. Med ett enkelt recept tillagar du en läcker pasta som får en tvist av stärnanis och vitt vin.

Dryckesförslag

Ett grüner veltlinervin från Österrike lämpar sig utmärkt till fänkålens och anisens bedårande aromvärld. Välj vinet ur smaktypen nyanserat & strukturerat. Den bästa smakupplevelsen får du om du slår i en skvätt av samma vin i pastan. Även ett torrt rosévin från Provence trollar fram musselpastans örtiga nyanser till nya sfärer.

Ingredienser
  • 500 g blåmusslor

  • 300 g pasta, till exempel tagliatelle

  • 1 liten fänkål

  • 1 schalottenlök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 msk olja

  • 2 msk smör

  • 3 dl torrt vitt vin

  • 0,5 dl vatten

  • 3 stjärnanis

  • rivet skal av en citron

  • 1 tsk salt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 tsk lakritsrotpulver

  • 2 dl grädde

  • 1 kruka dill

Tillredning
  1. Smält och rengör musslorna enligt anvisningarna på förpackningen. Koka pastan, låt rinna av och håll den varm under lock.

  2. Skala och finfördela fänkål, lök och vitlöksklyftor och fräs dem cirka 5 minuter i en stor kastrull i en blandning av olja och smör. Slå i vitt vin, vatten och stjärnanis, citroncest samt kryddor och hetta upp tills blandningen kokar. 

  3. Tillsätt musslor och grädde och koka under lock i 6–8 minuter, rör om några gånger under kokningen. Avlägsna de musslor som inte öppnas. Fördela pastan på tallrikarna, portioneran musslorna med skynovanpå. Servera med färsk hackad dill och nybakat vitt bröd.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko