
Naanbröd
Supergott ljust naanbröd är bekant från det indiska köket. Hemma steker du brödet behändigt i vanlig ugn. Hetta ugnsplåten i ugn utan bakplåtspapper och flytta över degen direkt på plåten. Naanbrödet smakar himmelskt med olika såser.
Ett ögonblick…
Supergott ljust naanbröd är bekant från det indiska köket. Hemma steker du brödet behändigt i vanlig ugn. Hetta ugnsplåten i ugn utan bakplåtspapper och flytta över degen direkt på plåten. Naanbrödet smakar himmelskt med olika såser.
2 dl turkisk yoghurt
2 dl mjölk
50 g smör
25 g jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
6–7 dl vetemjöl
Pensla med:
50 g smält smör
Värm yoghurt och mjölk i kastrull tills vätskan är fingervarm, skär smöret i bitar och smält det i vätskan. Lös upp jästen i vätskan, tillsätt salt och socker. Rör i mjölet i vätskan utan att knåda. Låt degen stå under duk i 60 minuter.
Ställ ugnsplåten upptill i ugnen. Ställ ugnen på 275 °C. Mjöla arbetsbordet och baka ut degen till en rulle. Skär i bitar. Kavla eller klappa ut bitarna till trekantiga bröd (bredd cirka 20 cm).
Flytta över tre bröd i taget på den heta plåten och grädda 5–8 minuter. När ytan bubblar och har fått färg är bröden färdiga. Pensla med smält smör och servera bröden varma.
Tips! Värm ugnsplåten i ugn. För lyckat resultat är det viktigt att ugnsplåten är het.
Tips! Använd inte bakplåtspapper på ugnsplåten.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen