
Nässelbröd
De bästa nässelbröden blir härligt saftigt mjuka inuti med en krispig yta. Du kan använda färska, förvällda eller torkade nässlor till bröden. En varning – de här bröden blir så goda att du bara vill ha mer.
Ett ögonblick…
De bästa nässelbröden blir härligt saftigt mjuka inuti med en krispig yta. Du kan använda färska, förvällda eller torkade nässlor till bröden. En varning – de här bröden blir så goda att du bara vill ha mer.
2 tsk salt
1 msk lönnsirap
25 g jäst
4 dl rumstempererat öl eller vatten
1 dl rumstempererad mjölk eller havredryck
9–10 dl vetemjöl
2 dl unga, färska nässlor eller 0,75 dl torkad nässla
2 msk olivolja
Blanda salt och sirap och lös upp jästen i vätskan. Mät upp rumsvarmt öl och mjölk/havredryck i sirapen. Tillsätt olivolja. Blanda nässlorna i mjölet och tillsätt mjölet i vätskan i några omgångar. Knåda till en bröddeg. Strö över mjöl, täck skålen med en duk och låt degen stiga i 1,5 timme.
Ställ ugnen på 240 °C. Stjälp degen på mjölat arbetsbord. Forma degen försiktigt till en avlång rulle, knåda inte. Skär degen i bitar och placera ut på ugnsplåten.
Grädda bröden cirka 12–15 minuter. Låt svalna på galler, utan duk, så att ytan blilr knaprig.