Tillbaka
Recept

Nässelbröd

Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Nässelbröd

Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
60+ min
6 personer
60+ min
6 personer

De bästa nässelbröden blir härligt saftigt mjuka inuti med en krispig yta. Du kan använda färska, förvällda eller torkade nässlor till bröden. En varning – de här bröden blir så goda att du bara vill ha mer.

Ingredienser
  • 2 tsk salt

  • 1 msk lönnsirap

  • 25 g jäst

  • 4 dl rumstempererat öl eller vatten

  • 1 dl rumstempererad mjölk eller havredryck

  • 9–10 dl vetemjöl

  • 2 dl unga, färska nässlor eller 0,75 dl torkad nässla

  • 2 msk olivolja

Tillredning
  1. Blanda salt och sirap och lös upp jästen i vätskan. Mät upp rumsvarmt öl och mjölk/havredryck i sirapen. Tillsätt olivolja. Blanda nässlorna i mjölet och tillsätt mjölet i vätskan i några omgångar. Knåda till en bröddeg. Strö över mjöl, täck skålen med en duk och låt degen stiga i 1,5 timme.

  2. Ställ ugnen på 240 °C. Stjälp degen på mjölat arbetsbord. Forma degen försiktigt till en avlång rulle, knåda inte. Skär degen i bitar och placera ut på ugnsplåten.

  3. Grädda bröden cirka 12–15 minuter. Låt svalna på galler, utan duk, så att ytan blilr knaprig.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen