Tillbaka
Recept

Nduja-carbonarapasta

Nduja-carbonarapasta

20 min
4 personer
20 min
4 personer

Piffa upp den gamla favoriten carbonarapasta! Skippa traditionell bacon och använd eldig ndujapasta istället.

Dryckesförslag

Druvan Primitivo mognar under solen i italienska Apulien (Puglia), och av den tillverkas härligt bäriga röda viner. Vinernas mogna sötaktiga aromer mjukar upp ndujans hetta och saltighet. Servera gärna vinet aningen avkylt.

Ingredienser
  • 400 g spaghetti 

  • 4 ägg 

  • 100 g pecorinoost 

  • ¼ tsk salt 

  • ½ tsk kvarnmalen svartpeppar 

  • 1 msk olivolja 

  • 100 g ndujaa (bredbar salamikorv) 

  • 2 vitlöksklyftor 

Tillredning
  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spara 1 dl av kokvattnet. 

  2. Riv osten med rivjärnets näst finaste bett. Spara lite av den rivna osten för att strö över den färdiga portionen. Kläck äggen i en skål och vispa så att äggulorna går sönder. Tillsätt riven ost, salt och svartpeppar. 

  3. Hetta upp olivolja och ndujapasta i en panna. Tillsätt finhackad vitlök och fräs ingredienserna i några minuter. 

  4. Ta pannan av spisen och rör ner kokt pasta, lägg också till 1 dl av kokvattnet. Rör också ner ägg- och ostblandningen. 

  5. Avsluta med pecorinoost och servera genast! 


Recept Mika Rampa, foto Timo Pyykkö, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström