Den färggranna soppan görs på bland annat pumpa, som också används som klassisk halloweenprydnad.
Se recept >
Ett ögonblick…
Bus eller pumpa? Pumpa förstås. Baka ett fylligt och gott pumpabröd. Degen innehåller nötter och kärnor och ger ett stort bröd.
Det söta och nötiga pumpabrödet kräver ett mycket fruktigt och aromatiskt vittvin vid sin sida. Det är bra om vinet har en viss sötma. Välj vittvinet inom smakkategorin friskt & fruktigt. Vita viner av druvorna Muscat eller Gewürztraminer från Alsace är liksom myskpumpan aromatiska och kryddiga. Rhôneområdets Viognier och Roussanne framhäver i sin tur genom sin fruktighet brödets saftiga nötiga smaker. Brödet kan också avnjutas med en frisk söt äppelcider.
2 1/2 dl myskpumpapuré (ca 1/2 pumpa)
4 dl varm apelsinjuice
2 msk sirap
1 msk salt
50 g färsk jäst
1/4 dl olja
1 dl hasselnötter
1/2 dl russin
pumpakärnor
9–10 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 msk sirap
1/2 msk vatten
pumpakärnor
Värm ugnen till 175 grader. Skala pumpan, skär den i bitar och bred ut bitarna på ett bakplåtspapper på en långpanna. Tvätta kärnorna och strö ut dem bredvid bitarna. Rosta allt i ugnen i 20–30 minuter. Mosa de mjuka bitarna och ställ de rostade kärnorna att svalna.
Mät upp juice, sirap och salt i en skål. Lös upp jästen i vätskan. Tillsätt puré och olja, blanda. Blanda ihop nötter, russin, kärnor och mjöl och knåda in allt i vätskan i några omgångar. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek (cirka 1–1 1/2 timme).
Tryck ut luftbubblorna ur degen och flytta över den i en gryta eller form med höga kanter (cirka 12 x 25 cm eller cirka 2 liter). Låt jäsa under duk i 40 minuter. Pensla den jästa degen med sirapsvatten och strö kärnor på ytan.
Grädda brödet cirka 50–60 minuter tills det är färdigt. Låt svalna på ett galler. Förvara brödet inslaget i bakplåtspapper under en bakduk. Brödet håller sig färskt i 3–4 dagar.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesrekommendation Anri Lindström/Alko