Tillbaka
Recept

Osso buco

Laktosfri

Osso buco

Laktosfri
3 hrs
4 personer
3 hrs
4 personer

Osso buco är en fyllig italiensk gryta där skivor av kalv- eller nötlägg långsamt tillagas i en smakrik tomatsås tills de blir möra. Den fräscha gremolatan, gjord på persilja, vitlök, citronskal och en nypa salt, lyfter och kompletterar smakerna. Det traditionella tillbehöret är saffransrisotto, även kallad risotto milanese.

Dryckesförslag

Barolo-viner från Piemonte, gjorda på Nebbiolo-druvan, är kungligheter bland rödviner. Deras kraftiga tanniner och blommiga toner kombinerat med jordiga inslag gör dem perfekta till långkokta kötträtter som osso buco. Alternativt kan du välja ett rött Chianti Classico-vin från Toscanas soliga region.

Ingredienser
  • 1½ kg kalv- eller nötlägg med ben (cirka 3 cm tjocka skivor) 

  • 1½ tsk salt 

  • ½ dl vetemjöl 

  • 4 vitlöksklyftor 

  • 2 gula lökar 

  • 1 morot 

  • 1 stjälk selleri 

  • 3 dl torrt vitt vin 

  • 3 dl vatten + 1 msk kött- eller kycklingfond 

  • 400 g skalade tomater (konserverade) 

  • 2 lagerblad 

  • 1 tsk timjan 

  • rivet skal av ½ ekologisk citron 

  • 1 tsk svartpeppar 

  • olivolja för stekning 

  • Gremolata

  • 1 knippe bladpersilja 

  • 2 vitlöksklyftor 

  • rivet skal av 1 ekologisk citron (2 tsk) 

  • 1 tsk flingsalt 

Tillredning
  1. Gör små snitt i hinnorna runt läggskivorna för att förhindra att de böjs under stekningen. 

  2. Krydda med salt på båda sidor och vänd köttet i vetemjölet. 

  3. Finhacka vitlöken. Skala och skiva lökarna. Skala moroten och skär den i tärningar. Skiva selleristjälken. 

  4. Hetta upp olivolja i en gryta och bryn köttet på båda sidor tills det fått fin färg. Ta ut köttet och ställ det åt sidan. Tillsätt lite mer olivolja i grytan och fräs grönsakerna i ett par minuter. Häll i vin och vatten, tillsätt fonden och de konserverade tomaterna med spadet. Mosa tomaterna lätt med en träsked. Koka upp. 

  5. Lägg tillbaka köttet i grytan och tillsätt lagerblad, timjan och svartpeppar. Tvätta citronen och riv hälften av skalet ner i grytan. Sänk värmen och låt småputtra under lock i cirka 2,5 timmar, tills köttet faller av benen. Smaka av med salt. 

  6. Hacka bladpersiljan fint. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Tvätta citronen och riv citronskalet. Blanda alla ingredienser i en liten skål. Servera osso bucon med gremolata. 

Tips: Osso bucon kan också tillagas i ugnen på 150 °C i cirka 3 timmar. Det klassiska tillbehöret till osso buco är saffransrisotto, som också kallas risotto milanese.