Ställ fram olika ostar, exempelvis stark blåmögelost, mild gräddost och någon lagrad hård ost tillsammans med karamellrotfrukter och fikon.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Sätt ihop ostbrickan med några olika sorters ostar och läckra tillbehör som kompletterar varandra.
En ostbricka består vanligtvis av ostar med olika smaker och styrkor. Det kan vara utmanande att hitta en dryck som passar alla ostar, men portvin är en utmärkt lösning. Late Bottled Vintage, eller LBV, är en fyllig, mörkbärig och härligt söt portvinsstil. Servera portvinet något avkylt i små vinglas.
På bilden med ostbrickan:
Don Bernardo-manchegoost
Peltolan Blue-blåmögelost
Brie la Bella-vitmögelost
Maasdam-ost
Luostari port salut-ost
Brebis Fougere-fårost
Dessutom:
aprikoser
fikon
vindruvor
päron
björnbär
hallon
kex
nötblandning
rotfruktschips
fikonmarmelad
Välj 3–6 olika sorters ostar till ostbrickan: till exempel 1 mild ost, 1–2 starkare och långlagrade ostar samt 1–2 mögelostar. Du kan även välja veganska alternativ som det finns gott om idag.
Beräkna 100–200 gram ost per person beroende på hur mycket annat som serveras. Som dessert räcker en mindre mängd på 50–100 gram ost per person.
Ta fram hårda och lagrade ostar i rumstemperatur 1–2 timmar och mjuka ostar cirka en halvtimme innan servering, så att smaker och aromer kommer fram.
Skär ostarna i bitar eller lägg dem hela på ett serveringsfat.
Lägg upp dina valda tillbehör - frukt, kex och sylt - på serveringstallrikarna.