Tillbaka
Recept

Ostbricka

Vegetarisk

Ostbricka

Vegetarisk
20 min
2 personer
20 min
2 personer

Sätt ihop ostbrickan med några olika sorters ostar och läckra tillbehör som kompletterar varandra.

Dryckesförslag

En ostbricka består vanligtvis av ostar med olika smaker och styrkor. Det kan vara utmanande att hitta en dryck som passar alla ostar, men portvin är en utmärkt lösning. Late Bottled Vintage, eller LBV, är en fyllig, mörkbärig och härligt söt portvinsstil. Servera portvinet något avkylt i små vinglas.

Ingredienser

På bilden med ostbrickan:

  • Don Bernardo-manchegoost

  • Peltolan Blue-blåmögelost

  • Brie la Bella-vitmögelost

  • Maasdam-ost

  • Luostari port salut-ost

  • Brebis Fougere-fårost

Dessutom:

  • aprikoser

  • fikon

  • vindruvor

  • päron

  • björnbär

  • hallon

  • kex

  • nötblandning

  • rotfruktschips

  • fikonmarmelad

Tillredning
  1. Välj 3–6 olika sorters ostar till ostbrickan: till exempel 1 mild ost, 1–2 starkare och långlagrade ostar samt 1–2 mögelostar. Du kan även välja veganska alternativ som det finns gott om idag.

  2. Beräkna 100–200 gram ost per person beroende på hur mycket annat som serveras. Som dessert räcker en mindre mängd på 50–100 gram ost per person.

  3. Ta fram hårda och lagrade ostar i rumstemperatur 1–2 timmar och mjuka ostar cirka en halvtimme innan servering, så att smaker och aromer kommer fram.

  4. Skär ostarna i bitar eller lägg dem hela på ett serveringsfat.

  5. Lägg upp dina valda tillbehör - frukt, kex och sylt - på serveringstallrikarna.