Här är en vacker och festlig klassiker! Musslor marinière är en fantastisk rätt i sin enkelhet.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Ostronen är goda som sådana, men du kan gärna klämma lite citron, lime eller till exempel vinaigretteä över delikatesserna.
Servera torr champagne (helst av typen blanc de blancs), sancerre-, chablis- eller muscadetvin.
För vänner av öl kan vi föreslå stout, gärna oyster stout.
Färska ostron
Kontrollera att ostronen är stängda. Ett ostron kan ”gapa”, men om djuret lever sluter det sig om man knackar på skalet.
Ostron öppnas med skicklighet, inte med kraft! För in ostronkniven mellan skalhalvorna vid “gångjärnet” och bänd sedan upp ostronet med en vickande rörelse. Skär loss ostronet från den undre skalhalvan. Ostronet dör när man öppnar skalet, vilket innebär att man inte äter ostronet levande.
Ostron är läckra som sådana, men många föredrar att avnjuta dem med några droppar citron, lime eller vinägrett. Varför inte röra ihop en lite annorlunda vinägrett av saften från en passionsfrukt, vit balsamico, olivolja, färsk koriander och en nypa peppar? Salt behövs inte.